Quantcast

Медия без
политическа реклама

Граждани на ЕС във Великобритания са заплашени от депортиране

03 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Европейски граждани, които са кандидатствали за статут за уседналост във Великобритания, са заплашвани с депортиране, въпреки уверенията на управляващите, че това няма да се случи, ако кандидатстващите за уседналост подадат заявление до 30 юни, предаде в. ''Гаридън''. Това противоречи на споразумението между ЕС и Великобритания за Брекзит, припомня изданието.

Проблемът се отнася най-вече до заявленията, изпратени по пощата, а не онлайн.

''Сега'' припомня, че от Министерството на вътрешните работи (Хоум офис) съобщиха, че хората с основателни причини да не спазят срока ще могат да попълнят молбите си по-късно в рамките на 28 дни. 

Изненадващо обаче министерството е изпратило на граждани на ЕС, които са подали документите си в срок, предизвестие за депортиране от страната, въпреки че могат да докажат, че са кандидатствали за статут на уседналост, което би трябвало да защити правата им да останат във Великобритания. Управляващите многократно обещаваха, че всеки, който е спазил крайния срок, е защитен от депортиране, докато делото му бъде разгледано.

Очевидното неспазване на това споразумение предизвика обвинения в ''административна некомпетентност'' от страна на служителите на Министерството на вътрешните работи, както и в ''умишлен'' опит за депортиране на възможно най - много граждани на ЕС.

Юристи твърдят, че това е важна битка за защита правата на гражданите на ЕС след Брекзит и предупреждават, че непризнаването на заявленията са уседнал статут може потенциално да засегне хиляди хора.

Граждани на ЕС, живеещи и работещи в Обединеното кралство, разкриха, че биват посрещани на границата с подозрения и заплахи, че ще им бъде отказан достъп до Обединеното кралство след Брекзит, предава в.

 

Ключови думи:

Великобритания, Брекзит

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?