Медия без
политическа реклама

Германия узаконява притежаване и отглеждане на канабис

Няма да се наказва, ако някой има до 25 грама и до 3 растения вкъщи, но няма да има магазини

12 Апр. 2023
EПА/БГНЕС

В Германия притежанието на до 25 грама канабис и отглеждането на най-много три растения в домашни условия няма да бъдат наказуеми, заявиха днес двама министри, цитирани от ДПА и БТА.

Германското правителство планира също да позволи отглеждането и продажбата на марихуана при определени условия, казаха министрите на здравеопазването и на прехраната и селското стопанство, Карл Лаутербах и Джем Йоздемир. 

Решенията са взети, след като управляващата коалиция преразгледа първоначалните си планове за узаконяване на канабиса.

В началото германското правителство планираше да разреши продажбата на марихуана на пълнолетни и в специални магазини, но за момента този вариант е отхвърлен. Вместо това тази опция ще бъде изпробвана на втория етап от процеса по легализация, който ще бъде приложен в някои региони и ще бъде под надзора на учени, стана ясно след преговори с Европейската комисия.

В отговор на парламентарен въпрос премиерът Зоран Заев на вчерашната сесия заяви, че легализацията и декриминализацията на канабиса отваря възможността всеки гражданин да може да отглежда определено количество марихуана за лична употреба, предава скопската „Нова

Сега, съгласно преразгледаните планове за узаконяване, следващата крачка бъде представянето по-късно този месец на законопроект за регулиране на притежанието, отглеждането, както и за т. нар. социални клубове за канабис.

Когато германското правителство даде зелена светлина, законът трябва да бъде одобрен от двете камари на парламента - Бундестага и Бундесрата. 

В първоначалното си споразумение партиите от управляващата коалиция заявиха, че ще представят "контролирана продажба на канабис на пълнолетни за консумация в лицензирани магазини".

Германският министър на здравеопазването вече представи съответни предложения през есента, но се появиха опасения, че тези планове може да не са в съответствие с международното и европейското право, отбелязва ДПА.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

канабис, Германия

Още по темата