Медия без
политическа реклама

Г-7 решава съдбата на малкото останали на летището в Кабул

МВнР: Успешно е евакуиран и последният българин от Афганистан, който потърси помощ от държавата

30 Авг. 2021Обновена
БГНЕС

Предстоят преговори в Доха и Ню Йорк за постигане на международен консенсус относно условията за признаване на талибанското правителство в Афганистан, както и относно съдбата на малкото останали на летището в Кабул желаещи да напуснат страната. Също така има и признаци на напрежение между свръхсилите, след като Русия призова САЩ да освободят резервите на афганистанската централна банка, които Вашингтон блокира след превземането на Кабул от талибаните по-рано този месец.

''Ако нашите западни колеги всъщност са притеснени за съдбата на афганистанския народ, тогава не трябва да им създаваме допълнителни проблеми, като замразяваме златните и валутни резерви'', каза за в. ''Гаридън'' пратеникът на Кремъл в Афганистан Замир Кабулов.

Водещите западни сили на Г-7 ще се срещнат с Турция, Катар и НАТО в Доха, за да обсъдят допълнителни подробности относно начина, по който летището на Кабул може да бъде отворено отново, за да позволи на тези, които искат да напуснат Афганистан, и имат валидни документи да го направят. Повече от 100 държави подписаха съвместно изявление, в което се казва, че талибаните са се съгласили да улеснят това. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ръководи срещата и трябва да обяви резултата по-късно.

 

Пет ракети са изстреляни от международното летище ''Хамид Карзай'' в Кабул в понеделник, предаде Си Ен Ен. Отбранителната система C-RAM, инсталирана на летището, е задействала ракетите, каза служител. Към момента няма данни за жертви.

C-RAM е автоматизирана система, която открива входящи атаки и използва картечница, за да предотврати атаката, преди да успее да удари целта си. Системата е била използвана в Ирак и Афганистан за прихващане и унищожаване на снаряди, насочени към американските сили. Американски представител заяви, че ракетите, насочени към летището, вероятно са били изстреляни от ''Ислямска държава - Хорасан''. Превозно средство е било използвано като импровизирана платформа за новата ракетна атака на ''Ислямска държава''. Видео, получено от Си Ен Ен, показва превозното средство в пламъци на улица в кабулския квартал ''Хаир Хана'' след изстрелването на ракетите. Изглежда, че колата е била модифицирана, за да пренесе бомбите, като в овъглените останки се виждат шест големи тръби. Очевидци казват, че една от ракетите е ударила близка сграда, а талибански бойци съобщиха, че няма жертви.

Ракетният удар идва само няколко дни, след като при два самоубийствени атентата на летището загинаха над 170 души, включително 13 американски военнослужещи, а най-малко 200 бяха ранени.

Операциите по извеждането на български граждани от Афганистан приключиха успешно, съобщават в същото време от българското Министерство на външните работи. От ведомството казаха, че и последният ни сънародник, потърсил до момента съдействие за евакуация от Кабул, вече е на сигурно място и очаква завръщането си в България. 

Министерството на външните работи изказва благодарност към чуждестранните партньори и съюзници за съдействието им при евакуацията на българските граждани от Афганистан

Ключови думи:

САЩ, Афганистан, Кабул

Още по темата