Медия без
политическа реклама

Евролидерите отпушиха помощта от 50 млрд. евро за Украйна

Виктор Орбан отстъпи след силен натиск в тесен кръг

01 Февр. 2024
Орбан разбра, че няма мърдане, след като и словашкият премиер Роберт Фицо му размаха пръст. Иначе Фицо се смята за негов съмишленик.
ЕПА/БГНЕС
Орбан разбра, че няма мърдане, след като и словашкият премиер Роберт Фицо му размаха пръст. Иначе Фицо се смята за негов съмишленик.

"Имаме сделка. #Единство", написа радостно по обяд в профила си в социалната мрежа Х председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Всички 27 лидери се споразумяха за допълнителен пакет от 50 млрд. евро в подкрепа на Украйна в рамките на бюджета на ЕС. Това осигурява стабилно, дългосрочно и предвидимо финансиране за #Украйна."

По думите му "ЕС поема водеща роля и отговорност в подкрепата за Украйна", което означава, че съюзът се готви да се справи и без помощта на САЩ, ако евентуално републиканците не разблокират предвидената американска помощ от 61 млрд. долара. "Знаем какъв е залогът", добави той. Сумата е предвидена за период от 4 години до края на 2027 г.

Новината дойде няколко минути след официалното начало на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Напрежението, което създаваше съпротивата на унгарския премиер Виктор Орбан срещу помощта за Украйна, бе преодоляно на среща в тесен кръг преди да се съберат всичките 27 държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС.

Тази сутрин Орбан, който наложи вето през декември, бе поканен на кафе от Шарл Мишел, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Франция Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и италианската министър-председателка Джорджа Мелони. По-късно срещата продължи в разширен състав, като се присъединиха премиерът на Нидерландия Марк Рюте, министър-председателят на Полша Доналд Туск и белгийският премиер Александър де Кро. Резултатът показа, че колективният натиск е бил достатъчно убедителен за Орбан. 

Унгарският премиер се надяваше, ако не да блокира, поне да затрудни помощта на ЕС за Украйна, като поиска да се търси одобрението му всяка година за траншове от по 12,5 млрд евро. Единствената отстъпка бе, че в проекта за заключения бе включен нов текст, който гласи: "Въз основа на годишен доклад на Комисията Европейският съвет ще провежда всяка година дебат относно изпълнението на Инструмента за Украйна с оглед предоставяне на насоки".

Шведският министър-председател Улф Кристершон заяви, че днешното решение на ЕС ще изпрати силен сигнал не само на Украйна, но и на САЩ, че Европа е единна в подкрепата си за Киев и иска Вашингтон също да продължи да го подкрепя. "Ако Европа не подкрепи себе си, това би било признак на немощ", каза Кристершон. "Колкото по-единна е подкрепата, толкова по-трайна е".

Зеленски благодари

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е благодарен на Шарл Мишел и лидерите на ЕС за създаването на Механизма за подпомагане на Украйна на стойност 50 млрд. евро.

"Много е важно, че решението беше взето от всички 27 лидери, което още веднъж доказва силното единство на ЕС", написа Зеленски в Х.

"Продължаващата финансова подкрепа на ЕС за Украйна ще укрепи дългосрочната икономическа и финансова стабилност, която е не по-малко важна от военната помощ и санкционния натиск върху Русия.

Вразумяващо

Европейските средства за Унгария ще останат замразени въпреки сделката за помощта за Украйна, договорена от страните членки, заяви пред Ройтерс дипломат от ЕС малко след обявяването на споразумението.

Според дипломата Унгария трябва да изпълни задълженията си, за да отговори на изискванията за получаване на средствата от ЕС. Така Будапеща няма да получи 6,3 млрд. евро от Кохезионния фоонд, които Урсула фон дер Лайен бе обещала да разблокира, преди да се натъкне на силна съпротива в Европарламента и Съвета на ЕС.

За да излезе от неудобното положение, в което сам се постави, Орбан заяви: "Договорихме механизъм за контрол, който да гарантира, че парите ще бъдат използвани разумно, и получихме уверение, че парите на Унгария няма да се окажат в Украйна".

                    

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Европейски съвет

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?