Медия без
политическа реклама

Еди Рама пак нападна България

18 Февр. 2024
Кирил Петков си направи селфи с Еди Рама по време на конференцията в Мюнхен
Кирил Петков си направи селфи с Еди Рама по време на конференцията в Мюнхен

"Присъединяването на Албания към ЕС е блокирано заради разногласията между Северна Македония и България. Да използваш мястото си в ЕС като лост срещу съседите е най-антиевропейското нещо, което човек може да си представи", това заяви албанският министър-председател Еди Рама на панелната дискусия „Балканите на фокус“ ​​в рамките на 60-ата Мюнхенска конференция по сигурността, предаде БГНЕС.

В дискусията участваха още македонският президент Стево Пендаровски, президентът на Черна гора Яков Милатович и американският сенатор Джейн Шахин.

Според Рама България блокира европейската интеграция на Скопие и Тирана и затова двете страни трябва да преговарят с ЕС поотделно, а не в пакет.

„Надявам се, че вече сме разделени от Северна Македония, защото последният път, когато бяхме двойка, не ни позволиха да направим следващата крачка. Това се случи заради ситуация, която не е свързана с Албания, а именно с България. След като проведохме междуправителствените конференции и завършихме процеса на скрининг с ЕС, не мисля, че вече сме двойка", каза Еди Рама.

Той сравни евроинтеграцията на двете държави с кипенето при приготвяне на турско кафе.

"Ситуацията на Северна Македония е резултат преди всичко от политиката на Европейския съюз, който не е в състояние да сложи край на практиката да се отвличат държави. ЕС позволява на членовете си да използват мястото си в блока като лост срещу своите съседи. Това е най-антиевропейското нещо, което човек може да си представи", твърди албанският премиер.

Според него последиците понасят самите държави, "защото това е най-доброто гориво за национализма". "За съжаление живеем в свят, в който национализма и глупостта успяват", каза още Еди Рама.

Запитан дали страната му има ще има проблеми с Гърция по пътя към ЕС, Рама отговори саркастично:

"Проблеми? Не, ние обичаме Гърция. Не дойдох в Мюнхен, за да безпокоя гръцките си приятели. Те искат да ме видят, да чуят гласа ми, когато кажа нещо, но не можете да ни скарате."

През месец август миналата година Еди Рама шокира със свое изказване за България на Стратегическия форум в Блед, Словения. Тогава той сравни българската политика спрямо Северна Македония с руската агресия срещу Украйна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Еди Рама