Медия без
политическа реклама

ЦИК отказа да разкрие партията, номинирала обвинените в шпионаж

Пазенето в тайна на политическата им принадлежност само подхранва спекулациите

18 Авг. 2023
Неясно защо изборните комисари не посмяха да разкрият информацията.
Илияна Димитрова
Неясно защо изборните комисари не посмяха да разкрият информацията.

Нито една държавна институция няма намерение да разкрие по каква линия двама от българите, арестувани за шпионаж в полза на Русия във Великобритания, са участвали в организирането и провеждането на избори. Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) на практика отказа да обяви тази информация.

Когато съобщиха за ареста, британските медии твърдяха, че двама от заподозрените българи – Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, са били членове на секционни избирателни комисии (СИК) в български секции на британска територия. Бърза проверка в решенията на ЦИК, с които се обявяват съставите на тези комисии, показа, че действително хора със същите имена са участвали в СИК по време на редица избори и референдуми в периода 2015-2021 г.

Тогава „Сега“ потърси потвърждение от ЦИК на тази информация, както и отговор на въпроса от кого са били предложени за участие в СИК. Изборният кодекс отрежда местата в избирателните комисии предимно на партийни активисти. Възможно е обаче в комисиите в чужбина да влязат и хора, предложени от местните български общности, както и държавни служители, командировани от външното ни министерство. От МВнР вече потвърдиха, че същите хора са участвали в български избори, провеждани на британска територия. Дипломатическата служба отрече държавата да ги е ангажирала за гласуванията, но не посмя да каже повече.

Днес ЦИК също потвърди известната вече информация - лица с имена Катрин Николаева Иванова и Бисер Максимов Джамбазов са назначавани за членове на СИК извън страната в периода 2015– 2021 г., включително и на отговорни длъжности като секретар, зам.-председател и председател на комисия.

Изборните комисари уверяват, че са направили проверка дали предложените за членове на комисии отговарят на законовите изисквания. И заявяват: „ЦИК не приема внушенията, че е възможно отделни лица да са в състояние да влияят на резултатите от изборите чрез участието си в състава на секционна избирателна комисия. В Изборния кодекс има предвидени достатъчно гаранции, възпрепятстващи подобна възможност.“

Че не могат да повлияят на изборите, това е ясно – не и като участват в две малки секции в чужбина. ЦИК обаче подминава конкретния въпрос, който зададе „Сега“ и от който се вълнуваше цялата страна – от кого са били предложени тези хора за изборната администрация. Този въпрос вече породи множество спекулации и ще продължи да подхранва такива, след като политическата принадлежност на обвинените в шпионаж се пази в тайна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЦИК, шпионаж

Още по темата