Медия без
политическа реклама

Чеченец е арестуван за готвена терористична атака на олимпиадата

Трябвало да нападне стадион в Сент Етиен по време на футболен мач

31 Май 2024
БНТ архив

18-годишен, родом от Чечения, е заподозрян и арестуван за подготовка на нападение на стадион "Жофроа Гишар" в Сент Етиен по време на футболни мачове, които трябва да се проведат там като част от олимпийските игри в Париж 2024 това лято, съобщава френското министерство на вътрешните работи. Ведомството обяви предотвратяването на терористична атака в град Сент Етиен (департамент Лоара в региона Рона-Алпи). 

На 22 май служители на Главната дирекция за вътрешна сигурност (контраразузнаване) арестуваха 18-годишен руснак, родом от Чечения. Според полицията той "искал да нападне не само зрителите, но и полицията и да умре мъченически".

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен благодари на разузнавателните служби. От МВР отбелязаха, че за първи път е предотвратено нападение, планирано за олимпийските и параолимпийските игри.

BFMTV уточнява, че руският гражданин е бил задържан вкъщи и домът му е претърсен. На 26 май той беше обвинен в "организиране на престъпна терористична общност с цел подготовка на престъпления, които нанасят вреда на хората", каза Националната антитерористична прокуратура (PNAT) пред телевизионния канал. Той е в ареста. Обвиняемият отрича участието си в подготовката на атаката, но признава, че е общувал чрез приложения за криптирани съобщения. Той се е опитал, според източника, да "се държи твърдо" и да се "изтъква".

Според BFMTV той е общувал чрез криптирани съобщения с „хора, свързани с Ислямска държава“ и други радикални ислямисти. В компютъра, иззет при претърсването, полицията е открила снимки и видеозаписи от стадиона, каза полицейски източник пред канала. Арестуваният мъж е пристигнал във Франция с родителите си през 2023 г. Преди това не е попадал в полезрението на органите на реда. олимпиадата ще се проведе в Париж от 26 юли до 11 август, а параолимпийските игри - от 28 август до 8 септември. От 24 до 31 юли са предвидени шест футболни срещи на стадион "Жофроа Гишар", уточнява BFMTV.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

олимпиада, Париж 2024, терор

Още по темата