Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бутат исторически мост в Ротердам, за да мине нова яхта на Безос

03 Февр. 2022
https://www.boatinternational.com/
Яхтата на Безос излезе от хангара през октомври и тогава бе видяна за първи път, но без мачтите.

Исторически стоманен мост в големия холандски пристанищен град Ротердам ще бъде частично демонтиран, за да може новата 127-метрова мегаяхта на Джеф Безос да мине под него, съобщи говорител на града, цитиран от БГНЕС.

Мултимилиардерът е поръчал построяването на тримачтов плавателен съд на стойност 485 млн. долара в корабостроителницата "Oceanco" в Албласердам. В процеса на строителството обаче се оказало, че готовият плавателен съд, натоварен на баржа, няма да може да премине под моста Конингсхафен, тъй като е твърде висок, въпреки че максималното място за минаване под моста е 40 метра.

Y721 Jeff Bezos yacht on transport

Корабостроителят се е обърнал към властите на Ротердам с молба да демонтират средната повдигаща се секция на моста и те са се съгласили. Властите твърдят, че това е най-прагматичният вариант - много по-добър отколкото корабът да бъде построен частично в корабостроителницата, да мине под моста и след това да бъде завършен на друго място. Все пак Безос и "Oceanco" ще възстановят на града разходите за разглобяване и сглобяване на моста.

Според изчисленията, след като бъде завършена, суперяхтата на Безос ще бъде втората по големина ветроходна яхта в света, отстъпвайки само на 143-метровата ветроходна яхта на руския милиардер Андрей Мелниченко.

Железопътният мост Конингсхафен е въведен в експлоатация през 1878 г. и е силно повреден по време на бомбардировките на Ротердам през 1940 г. През 1993 г. мостът губи функцията си на железопътна връзка между Ротердам и Бреда след пускането в експлоатация на тунела Вилемспоорт. Скоро след това властите решават да го демонтират, но се отказват поради остра критика от местните жители. 

Ключови думи:

Ротердам, мост, яхта, Безос

Още по темата