Quantcast

Медия без
политическа реклама

Брюксел: След зимата ще ви олекне

Зимната икономическа прогноза на ЕС предвижда растежът да се възстанови напролет

10 Февр. 2022
ЕК
Икономическата прогноза бе представена в Брюксел от комисаря по икономиката Паоло Джентилони (Италия)

В зимната икономическа прогноза за 2022 г. се предвижда, че след значителна експанзия от 5,3% през 2021 г. икономиката на ЕС ще отбележи ръст от 4,0% през 2022 г. и 2,8 % през 2023 г. През третото тримесечие на 2021 г. ЕС като цяло достигна равнището на БВП отпреди пандемията и се очаква всички държави членки да преминат този етап до края на 2022 г.

По отношение на България прогнозата е за увеличение на реалния БВП с 3.7% през 2022 г. и 3.9% през 2023 г.

Въпреки че още икономическата прогноза от есента на 2021 г. предвиждаше забавяне, то беше по-рязко от предвиденото, тъй като се увеличиха препятствията за растежа: по-специално, увеличаването на случаите на заразяване с ковид-19, високите цени на енергията и продължаващите смущения в доставките.

Растежът продължава да е обусловен от пандемията, тъй като много държави от ЕС изпитват затруднения поради съчетанието от повишен натиск върху здравните системи и недостиг на персонал поради заболявания, предпазни карантини или задължения за полагане на грижи. Трудностите в логистичното осигуряване и доставките, включително недостигът на полупроводници и някои метални изделия, също ще продължат да тежат върху производството поне през първата половина на годината. На последно място, но не и по важност, в момента се очаква цените на енергията да останат високи по-дълго време от очакваното в есенната прогноза, като по този начин ще окажат по-продължително влияние върху икономиката и по-голям инфлационен натиск.

Тази прогноза предполага, че натискът върху икономиката, причинен от настоящата вълна от инфекции, ще бъде краткотраен. Очаква се икономическата активност да се възстанови.

Прогнозата за инфлацията бе значително преразгледана в посока нагоре в сравнение с есенната прогноза. Това отразява въздействието на по-високите цени на енергията, но също така и разширяването на инфлационния натиск върху други категории стоки от есента насам. В България се очаква инфлацията да достигне 6.3% през 2022 г., след което да намалее на 3.9% през 2023 г.

150 млрд. евро за Африка

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви инвестиционен план за Африка на стойност 150 млрд. евро на пресконференция в сенегалската столица Дакар днес. Планът е част от инициативата на Европейския съюз "Глобален портал", която има за цел да мобилизира инвестиции в размер до 300 милиарда евро за публична и частна инфраструктура по целия свят. Инициативата се разглежда като отговор на китайската стратегия "Един пояс, един път".

Още по темата