Quantcast
Зрелостници умуваха защо Бургас е "умен" град | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Зрелостници умуваха защо Бургас е "умен" град

МОН: Предотвратихме хакерска атака на матурата по български
Обновена
4 241
 БГНЕС
Летвата за тройка се покачва от 23 на 30 точки от общо 100 т.

Космосът, "умният град" и естетическият вкус са сред темите, по които писаха зрелостниците на втората задължителна матура днес. В зависимост от избрания предмет някои създаваха текст или софтуер, други решаваха практически казуси. Най-много абитуриенти провериха знанията си по чужди езици. Това обобщават от МОН в деня на втория задължителен зрелостен изпит - по профилиращ предмет. 

Отговорите на задължителните зрелостни изпити по профилиращ предмет вече са публикувани на сайта на МОН в рубрика "Общо образование" - Държавни зрелостни изпити

За първи път тази година втората матура не бе по предмет по избор, а по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас. По тази причина имаше възможност да се държи втори задължителен държавен зрелостен изпит по още 5 предмета - информатика, информационни технологии, предприемачество, музика и изобразително изкуство. Т.е. изпитите днес бяха по 18 различни предмета. 

До втора матура са били допуснати 42 127 дванадесетокласници. Близо 24 000 от тях са положили държавен зрелостен изпит по един от 18 предмета от профилираната подготовка. По традиция най-много ученици са проверили знанията си по английски език - над 12 000, следвани от тези по биология и география. Тъй като езиците се полагат на различни нива в зависимост от това как са изучавани, самите изпити бяха общо 27.

Както и първата матура, и тази започна от 8.30 часа. В просветното министерство от два възможни варианта беше избран вариант 1, по който ще работят младежите.

Част от избралите матура по история и цивилизации анализираха информационни източници по темата за овладяването на Космоса, посочва от МОН. Останалите разсъждаваха върху особеностите на политическото развитие на България между двете световни войни на XX век.

Защо Бургас може да бъде определен като "умен град" е бил въпросът по география и икономика.

Казусът на изпита по философия е изисквал размишления за естетическия вкус. Решилите да пишат есе са имали избор между два фрагмента от философски текстове: "…човек не е нищо друго освен това, което сам се направи" (Жан-Пол Сартр) и "В цялата вселена всичко, което искаме и върху което можем да въздействаме, може да се употреби и само като средство; единствено човекът и с него всяко рационално създание е цел сама по себе си" (Имануел Кант, "Критика на способността за съждение").

Явилите се на изпит по предприемачество са решавали казус, пред който е изправен производител на храни. Задачата им е била да анализират, синтезират и оценят проблематична ситуация и да изберат алтернативно решение.

До момента в МОН има информация за две изпитни работи, анулирани заради преписване – по една в Кърджали и в Сливница. Ведомството е провело два стрес теста преди изпитите по информатика и по информационни технологии, като е дало и допълнителни указания. Въпреки това 21 ученици не са знали индивидуалните си пароли за достъп до акаунтите. В различни градове това е забавило началото на втората част на матурите, която се провеждаше на компютър, признават от МОН.

Резултатите от всички изпити трябва да са готови до 8 юни.

 

ПРОФЕСИЯ

Над 18 000 зрелостници се явиха на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Близо 8500 от тях трябваше да се справят с писмена тема, а над 2000 - да решават тест. Повече от 7500 защитаваха дипломен проект.

 

ХАКЕРСКА АТАКА

Министерството на образованието обяви, че е предотвратило хакерска атака в нощта преди първата задължителна матура за зрелостниците - по български език и литература, която беше в сряда (18 май). Оттам не казаха какъв тип атака е била, но, за да я пресекат, се е наложило да бъде спрян достъпът от чужбина до сървърите на министерството.

 

 

 

Още

Английският език е най-предпочитан за втора матура

24.02.2022

469
МОН публикува верните отговори на втората матура
Бобоков: Античните стрели в дома ми може да са подхвърлени

08.03.2021

2191