Quantcast
„Прецéням”, „антиваксър”, „изчегъртване” – българските думи на 2021 г. | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

„Прецéням”, „антиваксър”, „изчегъртване” – българските думи на 2021 г.

В челната десетка влизат още „промяна”, „избори”, „бустерна доза”, „Харвард” и „чекмедже”, сочи проучване на платформата "Как се пише?"
534
 БГНЕС

"Прецéням", "антиваксър" и "изчегъртване" са най-употребяваните думи през 2021 г. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност „Как се пише?“, съобщава Нова ТВ.

След тях са „ваксина” и „зелен сертификат”. В челната десетка влизат още „промяна”, „избори”, „бустерна доза”, „Харвард” и „чекмедже”, съобщават още от платформата.

В кампанията „Думи на годината с Как се пише?“ за първи път в открито допитване е проведено гласуване за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва. Неговите организатори са Павлина Върбанова, доктор по български език, и Доротея Николова, учител по български език и литература и журналист.

Всеки от анкетираните е имал възможност да посочи до три от десетте предложения, затова процентите надхвърлят 100. Сред избора на 42 на сто е некнижовното "прецéням", 34% са маркирали "антиваксър", а 30% - "изчегъртване".

„Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на нацията през 2021-ва – COVID заплахата и политическата промяна. Акцентът е върху първата, но и при двете е маркиран конфликтът, съответно между ваксъри и антиваксъри и между старата и новата власт“, казва доц. Георги Лозанов, член на журито на кампанията. Той смята, че хората са развили усет за социална драматургия и повече от всичко друго ги е страх този път да не ги излъжат.

Анализът на журналистката Веселина Седларска е, че ако се съди по думите, които хората предложиха, животът ни през 2021 година е бил много мащабен и интересен – от Харвард до чекмедже, от изчегъртване до бустерна доза. Тя смята, че думите на годината са кодовете за нашия живот, превъртян назад на бързи обороти.

„Наличието в практиката на несъществуващата в речника дума „преценя“ пък показва колко сме се сринали в езиковата си грамотност – да, да, знам, че половината население я употребява иронично, но пък другата половина си е сериозен проблем“, допълва Седларска. И напомня, че думите на годината не са просто забавление, те са начин да научим повече за себе си. И да си припомним, че реалността ражда думите, но и думите променят реалността.

Проучването се e провело в три етапа. В първия – от 5 до 12 януари – всеки имаше възможност да даде своите предложения за думи на годината. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури отся 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, избирахме в анкета от 17 до 19 януари в третия, последен етап.

Журито e съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналист и писател, Константин Вълков – програмен директор на „Дарик радио“, и Доротея Николова – учител по български език и литература и журналист", съобщават още от платформата.

Още

1/3 по-малко произведения ще има на матурата по български
69 на сто от европейците подкрепят отговора на ЕС срещу Русия

05.05.2022

1006
"Как се пише?" 10 години води борбата за грамотност

27.04.2022

645