Quantcast
Повече учители от очакваното ще се пенсионират тази година | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Повече учители от очакваното ще се пенсионират тази година

България увеличава близо тройно вноската си за стипендиантите по "Фулбрайт"
6 049
 Илияна Кирилова
Т.г. за обезщетения на учители, излезли в заслужен отдих, ще отидат над 70 млн. лв.

Повече учители от очакваното ще се пенсионират т.г., става ясно наскоро от решение на МС. Колко обаче, не е ясно, тъй като броят на педагозите, които излизат в пенсия, е динамично число, както и размерът на обезщетенията им, казват от МОН.

На последното си заседание кабинетът насочи 45 млн. лв. от националния бюджет за обезщетения в образователната система. Те се изплащат при прекратяване на трудовите правоотношения със заети в държавни и общински училища и детски градини. 40 млн. лв. от отпуснатата сума са разчетени за тази цел в централния бюджет. Към тях се добавят още 5 млн. лв. заради увеличения брой на служителите, придобили право на пенсия, и повишените заплати на учителите и непедагогическия персонал, което вдига размера на обезщетенията, посочват от ведомството. 

Гласуваните 45 млн. лв. за обезщетения ще бъдат пренасочени от националната програма "Заедно в изкуствата и в спорта". За предстоящата учебна 2022-2023 г. нейният бюджет е 90 млн. лева, като до края на 2022 г. ще бъдат изплатени само половината от тях. Според правилата на програмата училищата получават авансово 50% от сумата, за която са кандидатствали, а останалите пари се изплащат след приключване на дейностите на базата на фактически направените разходи. Тъй като програмата се изпълнява до 14 септември 2023 г., втората половина от средствата ще бъде необходима през следващата календарна година.

По националната програма оптимизиране на вътрешната структура на персонала, по която се изплащат обезщетенията, за тази година бяха предвиденин 69.5 млн. лв. Очакваше се те да стигнат за обезщетения на 7000 педагогически специалисти и 2800 човека непедагогически персонал. Самите обезщетения се изплащат 4 пъти в годината. Първият транш бе изплатен  - 15 881 711 лв. Предстои изплщане на втори транш за 35 336 322 лв., уточняват от МОН.

 

Ръст на българската вноска за стипендиантите по "Фулбрайт"

България увеличава отпусканите от нашата държава средства за стипендии по линия на българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт". От следващата година държавата ще участва с 1.1 млн. щатски долара вместо с 364 000 щатски долара, реши още правителството. Така ще се осигури финансиране за повече български студенти в магистърски програми и докторанти, приети в престижни американски университети. Ще могат да се увеличат също размерите на сегашните стипендии.

Чрез допълнителното финансиране "Фулбрайт" ще предоставя до 100 000 долара на студент за покриване на разходите по пребиваване и учене в САЩ, включително учебна такса, други съпътстващи такси, здравно осигуряване, наем на жилище, пътни разноски и други от академичната 2023/24 г. Ще се осигуряват също стипендии за докторантски програми в университети в САЩ, които попадат сред първите петнадесет в класацията US News and World Report's Graduate School Rankings.

След увеличението на средствата стипендиантите на "Фулбрайт" ще са задължени да се върнат в страната си за най-малко 3 години след приключване на програмата, а не за две, както е сега. Това гарантира, че поне за този период те ще приложат в родината си придобитите знания и умения.

Комисията за образователен обмен "Фулбрайт" е част от споразумение между правителствата на България и САЩ от 1992 г. За последните 30 години е финансирано образованието на повече от 150 български студенти и докторанти в Съединените щати. Към момента максималният размер на стипендията е 37 000 долара, което ограничава възможността за обучение в американските университети от първите места в класациите, където таксите са значително по-високи.

 

 

Още

Минималната заплата в университетите става 1500 лв.
Денков: Ако реформите не продължат, ще има неефективно харчене
Учители предлагат "Под игото" да "слезе" от 10-и в 9-и клас