Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лекарите се обявиха срещу отмяната на бележките за отсъствия

Идеята на здравния министър веднага предизвика брожения

29 Яну. 2024Обновена
Илияна Димитрова
Проф. Христо Хинков

Медицинските бележки, с които много поколения ученици извиняват отсъствия, ще отпаднат и като документ ще се използва амбулаторният лист от прегледа. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в предаването „Защо, господин министър?“ на Би Ти Ви. Напоследък около бележките, които от тази учебна година са в електронен вариант, отново има брожения, тъй като някои лекари ги броят за отделна медицинска услуга и искат пари за тях. Цената стига 60 лв. в София, въпреки че според тълкуване на МЗ бележката е резултат от прегледа и влиза в неговото заплащане. Има и медици, които ги издават безплатно.

„На последното заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „Информационно обслужване“ и на Министерството на образованието и науката да отмени изцяло медицинските бележки за учениците и да се използва амбулаторния лист. Имаме принципното одобрение на този акт от страна на Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се финализира в най-скоро време, така че медицинската бележка да отпадне въобще като един документ, който допълва това, което се прави от общопрактикуващия лекар“, каза министър Хинков. 

Когато се прави един преглед, се дава амбулаторен лист за този преглед и този амбулаторен лист трябва да бъде приет от съответното учебно заведение за медицинска бележка, смята проф. Хинков.

Идеята моментално предизвика брожения. Българският лекарски съюз не е информиран и не е водил разговори с МЗ за промени, свързани с медицинските бележки, съобщиха от съсловната организация. За пореден път българските лекари се информират от медиите за подготвяни промени в сектора, без те да са обсъждани и консултирани с нас, твърдят от съюза. Според тях не отговаря на истината, че организацията е изразила принципна подкрепа по готвената промяна. БЛС повдигат редица въпроси с идеята, като например каква част от „чувствителната“ информация за здравословното състояние на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, ще постъпва в училище и кой ще има достъп до нея. Питат и какво ще се случва с отсъствията на децата, лекувани в болниците, какво се случва с преглежданите в специализираната извънболнична помощ, кой ще контролира нещата. Да очакваме ли скоро да отпаднат болничните листове, питат още от БЛС.

Майки пък повдигнаха въпроса това означава ли, че за най-малкото неразположение ще трябва да тичат за обстоен преглед.

 

ОЩЕ ОБЛЕКЧЕНИЯ

Друго облекчение се очаква по линия на МОН, откъдето обещаха да предложат увеличение на дните, които могат да бъдат извинявани от родителите. Сега те са общо 10 на учебна година, а след промяната трябва да станат 15. Идеята е леките неразположения на децата да се извиняват в рамките на тази възможност, вместо да се обикалят лекарските кабинети, макар че може да се очаква, че родителите ще ги използват и за семейни поводи.