facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

И частните образователни центрове искат да отворят врати

Работим с по-малко деца и в по-благоприятни условия, казват техни представители
762
 Илияна Кирилова

След като в почти всички сфери строгите мерки срещу коронавируса бяха премахнати, а ресторанти, молове, фитнес салони и спортни зали заработиха, и частните образователни центрове също поискаха да им бъде разрешено да отворят врати. Това става ясно от сигнал, подаден от представител на подобен център до министерствата на образованието и на здравеопазването и публикуван във фейсбук групата За качествена и иновативна образователна система във връзка с неотварянето на частните ясли и градини, които не са регистрирани в системата на МОН.

Въпросните центрове и занимални са почти последните, на които все още е забранено да възобновяват дейност, след като от днес вече е разрешено и отварянето на държавните и общински детски градини. В сигнала се цитира текст от заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от 19-и май т.г., според която се преустановяват "всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма". В тях не попадат повечето детски частни заведения, които не са лицензирани към МОН, а са със статут образователен частен детски център. "Следователно нямат право да отворят врати на 22.05, макар, че работят с по-малко дечица (обикновено 7-10 деца в група) и в значително по-благоприятни и контролируеми условия, както и се спазват абсолютно всички хигиенни изисквания", казват от центъра. Оттам посочват, че условията и регламентът им на работа не са по-различни от държавните или лицензирани детски заведения, напротив - "всички инструкции се спазват стриктно, а персоналът е предимно млад (извън рисковите групи) и определено са по-малко рискови от всяко държавно детско заведение в момента”.

"Най-вероятно е станало недоразумение/пропуск в заповедта ви от 19.05.2020 г. Повечето частни детски заведения в гр. София са регистрирани като детски центрове и в момента много дечица и родители продължават да са в неизвестност", се казва още в сигнала на образователния център. Според тях по този начин се дискриминират голяма част от семействата и децата в Република България (и основно в гр. София, където броят на подобни детски заведения е най-голям). "Не стига, че Столична Община не предоставя шанс за безплатно обучение в яслена и градинска възраст на над 8000 деца годишно, поради НЕ КЛАСИРАНЕ в държавните детски заведения, а и не давате възможност на родители да работят дори и с условието да си плащат суми по над 600 лв. месечно, за отглеждане на децата ни", завършва сигналът. 

В постове под него се включват и представители на частни занимални, които също настояват да им бъде позволено да работят. 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Директори и МОН на спешна среща заради глобите за неносене на маска

21.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

2484 10
Трима педагози в Сливен са с Ковид-19

15.09.2020

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3787 13
82% от родителите са за присъствено начало на учебната година

30.08.2020

635 7

Коментари

Testament
снимка на Testament

смешен плач.👎

Тва неподписаното    ? кво е?

дИчицата били в неведение...

Влез или се регистрирай за да коментираш