Quantcast

Медия без
политическа реклама

Директори искат онлайн уроци при 30% заболели ученици

Доц. Кунчев пък предлага в дистанционно обучение да се излиза при над 20% отсъстващи деца

Илияна Кирилова
"Какво означава повишена заболяемост?", чудят се директори

Директори и здравни власти засега изглежда са на различни позиции относно процента на болни ученици, при който да се преминава към онлайн обучение. В края на миналата седмица Съюзът на работодателите в системата на народната просвета настоя за ясно разписан алгоритъм за преминаване на паралелки в дистанционно обучение, за да знаят директорите точно при какви условия да въвеждат ротационен принцип за учениците си. Според тях процентът от 25-30 на сто болни ученици е удачен за превключване към онлайн занятия, тъй като сегашният от 10% на много места е надминат, а реално училищата не са излезли в електронно обучение от разстояние. Ден по-късно стана ясно, че действително се обмислят нови мерки за учебните заведения. Предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обаче е за 20% отсъстващи ученици.

Повод за искането на директорите, отправено до министерствата на здравеопазването и образованието, е последната заповед на столичната РЗИ, с която се въвеждат ред ограничения, тъй като столицата вече навлезе в тъмно червена зона. Специално за училищата в нея се казва, че те следва да минават на обучение в електронна среда на ротационен принцип при "повишена заболеваемост". Директорите обаче веднага скочиха срещу обтекаемата формулировка "повишена заболяемост", която на практика прехвърля отговорността за нелеките решения от здравните власти към тях.

"Аз кой съм, та да вземам такива решения, или пък педагогическият съвет в училище...ние всички сме УЧИТЕЛИ и това пише в дипломите ни! Цяла вечер се чудя кои ли класове се очаква да ротирам, какво означава повишена заболеваемост! Е, аз имам педагогическо образование, не медицинско! Как да преценя кога е повишена заболеваемостта и от какво е тази заболеваемост! Та аз не съм епидемиолог! Не съм учил близо десет години, а само четири! Учител съм", казва в емоционален пост директорът на 107-мо училище в столицата Данко Калапиш. Той заявява, че не иска автономия в тази област, а иска отговорността да се поеме от "тези, които разбират". "Защо ли? Защото каквото и да направя, аз ще съм виновен - на родители, на учители, на ученици, на цялото общество! И защото не РАЗБИРАМ от медицина!", казва той.

В писмото си директорите се съгласяват принципно с децентрализираните мерки на МОН. Настояват обаче ясно да се решат три въпроса - да се овластят медицинските сестри в училищата да правят ежедневни проверки и статистики на заболяемостта - брой, причини за отсъствията, както и докладване на ръководствата, да се определи процент на отсъстващи от дадена паралелка или випуск, при който да се преминава към ротация в онлайн обучение - например 25 или 30% болни ученици, както и изрично да се определи броя учебни дни, през които да се извършва ротацията на паралелките - например 5 или 10 дни - с цел запазване на по-дълго присъствено обучение. 

Ден по-късно обаче докладът на главният здравен инспектор доц. Кунчев, с който той предложи две алтернативни предложения за противоепидемични мерки - локдаун или зелен сертификат, начертаха друга картина. Неговата идея е при отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община да се преминава към обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките. При достигане на 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население на общинско ниво пък той смята, че следва да има преустановяване на присъственото обучение.

 

ПРАВИЛА

"Такъв алгоритъм съществува. Той е ясно разписан в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, публикувани на 8 септември 2021 г.", заявиха от МОН. Според Насоките ако училището попада в зелена, жълта или червена зона и ако в него има 10% заболели ученици, директорът може да предложи на министъра на образованието преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда. При тъмно червена зона първоначално бе мислено всички училища да преминават изцяло онлайн. После обаче бе оставена вратичка - това да става само след заповед на здравния министър за затваряне на училищата в дадената област. Въпреки че редица области вече са в тъмно червената зона, вкл. и София, такива разпоредби няма, т.е. важи хипотезата за 10% болни ученици, като на 1 октомври МОН препоръча също целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10% ученици, болни от COVID-19.

"В един клас 10% липсващи ученици са например 2-ма -3-ма, това не е толкова много. Това значи всички да учим вече онлайн. Преди, при грипните епидемии, прагът беше 30-35% болни ученици", коментира председателяt на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов защо поддържат идеята си за увеличаване на прага от 10% на 25-30%. "Насоките на МОН ще бъдат актуализирани съобразно заповедите на министъра на здравеопазването", коментираха и от МОН. Днес министър Николай Денков потвърди, че в момента тече процес по стиковане между здравното и образователното министерство за това какви точно да бъдат мерките, които ще фигурират в предстоящата заповед на МЗ. Решенията за затваряне на училища обаче ще се вземат на общинско ниво. "В Кюстендил имаше община с 30% отсъстващи ученици и няколко други общини с 0% отсъстващи. Очевидно е, че този областен подход не е удачен, ако ние се грижим за обучението на децата", коментира той от Рилския манастир.  

 

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дава две алтернативни предложения за противоепидемични мерки, съобщиха от министерството на здравеопазването.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?