Медия без
политическа реклама

44 университета все пак затвориха врати днес

Неотложните дейности като изпити ще продължат да се изпълняват

20 Май 2024
СУ "Св. Климент Охридски". От години не е имало ефективни протестни действия на висшите училища.
EPA/БГНЕС
СУ "Св. Климент Охридски". От години не е имало ефективни протестни действия на висшите училища.

44 висши училища изпълниха заканите си да не работят днес в знак на протест срещу липсата на ясни ангажименти в сектора и бавенето на обещани пари за увеличаване на преподавателските заплати. Висшите училища, включили се в акцията, днес ще извършват само неотложни дейности, като изпити няма да се отменят. До протеста се стигна въпреки намирането в последния момент на 41 млн. лв. в добавка към вече отпуснатите за 39 млн. лв. за ръст на заплатите. Все пак обявения протест от 11 часа пред МОН няма да се състои. Това е безпрецедентна за последните години ситуация, в която се стига до реално затваряне на висши училища заради недоволство на академичния състав. 

Синидкатите във висшето образование и съветът на ректорите недоволстват от липсата на гаранции, че секторът ще получи извънредните 184 млн. лв., одобрени с промени в закона за висше образование. С новите текстове бяха въведени задължителни лимити за заплатите на преподавателите на различните нива спрямо средната брутна заплата за страната. Промените обаче бяха приети след гласуването на закона за държавния бюджет и необходимите средства не са заложени в него. Още при гласуването на текстовете бе известно, че те следва да се подсигурят допълнително със средства. Проекът с новите заплати мина на фона на обявено намерение от кабинета Денков за премахване на таксите за висше образование – скъпа мярка, която също не бе заложена в бюджета и в крайна сметка не стигна до одобрение преди излизането на парламента във ваканция. С преходни разборедби в закона за висше образование НС даде едномесечен срок за превеждане на необходимите средства за постигане на новите лимити – срок, който не бе изпълнен и служебното правителство предприе действия след заканата за протести.

Извън тези извънредни пари в бюджета бяха заложени 39 млн. лв. за ръст на заплатите във висшите училища, но пък и тяхното превеждане се забави.

Последвайте ни и в google news бутон