Медия без
политическа реклама

20% от учителите са готови да се ваксинират срещу COVID

66 педагози са починали от коронавирус, показват данни на МОН

23 Дек. 2020
Илияна Кирилова

20% от учителите са казали, че категорично ще се ваксинират срещу COVID-19. 15% не желаят да се имунизират, а доста голяма група са заявили, че ще изчакат, докато има повече информация. Тези данни от предварителни проучвания сред педагозите съобщи просветният министър Красимир Вълчев днес пред Би Ти Ви. Той обаче коментира, че е скептичен към подобни предварителни изследвания, тъй като те са правени в момент, в който все още няма достатъчно информация за новата ваксина.

Преди няколко дни изследване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" отчете под 15% желаещи да се ваксинират преподаватели. Затова и директори призоваха на гилдията да се даде достатъчно точна и изчерпателна информация около ваксинирането. Според министър Вълчев е нормално процентът на желаещите към този етап да е по-нисък, тъй като едва преди дни е била одобрена самата ваксина. Самият той заяви, че категорично ще се ваксинира, тъй като вярва в науката.

Към момента има 66 починали от коронавирус учители, като процентът им е пропорционален на общия брой починали, съобщи още Вълчев. По думите му всеки 80-и жител у нас е учител, а взаимодействието в училище не допринася за разпространение на новия вирус повече, отколкото всяко друго многочасово и многочислено взаимодействие в затворена среда. "Учениците допринасят за разпространението, но не повече от останалите. Освен това международни проучвания доказват, че най-малките в детските градини не са толкова големи разпространители. Имаме доста по-малко заразени учители сред тези, преподаващи в детските градини", заяви Вълчев.

Просветният министър отново посочи, че учениците от пети до 12-и клас ще учат дистанционно поне една седмица след 4 януари (т.е. до 10 януари), когато на училище е планирано да се завърнат учениците от 1-4 клас. "Данните за заболяваемостта се подобряват, но са още крехки. Когато имаме стабилни данни, можем да помислим за редуване в клас на учениците от прогимназия и гимназия. Не можем много месеци да стоим затворени, това ще прехвърли големи загуби на бъдещето", посочи той. По думите му данните ще се анализират седмица за седмица и мерки ще се вземат на базата на най-актуалната информация. "Ако има нов щам, ще анализираме ситуацията и ако има данни, че най-малките са големи разпростанители, ще вземем допълнителни мерки за ограничаване", коментира още той по повод новия щам, открит в Англия и в редица европейски страни, заради който Великобритания попадна под обасада.

Изпити засега не е планирано да се отлагат, посочи още Вълчев. "Ако ситуацията е толкова тревожна, че да не можем да проведем изпитите, всичко е възможно. Мисля, че и тази ще можем да организираме изпитите", заяви той. По думите му още е рано да се каже дали и за останалите ученици ще има удължаване на учебната година, както това стана с учениците от 1-6 клас - те ще учат 2 седмици повече. Със сигурност обаче нулева година няма да има.

В началото на годината 36 хиляди деца са декларирали, че нямат възможност за електронно обучение поради липса на устройства или интернет. "Ние раздадохме 34 хиляди устройства на учениците, но това не означава, че останалите 4 хил. не учат. Някои от тях имат телефони вкъщи", уточни още министърът на образованието.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата