Медия без
политическа реклама

Вместо за инвестиции кабинетът харчи за заплати, пенсии и помощи

Едва 10% от планираните капиталови разходи са извършени за първото полугодие

14 Септ. 2020
Илияна Кирилова

Капиталовите разходи, които всяка година правителството планира, отдавна са се превърнали в най-големия буфер в държавния бюджет. Вече стана правило харченето на заложените за милиарди левове държавни инвестиции да се задържа до последно и благодарение на това управляващите да си осигуряват комфорта да разполагат текущо с бюджетни излишъци. Така в последните месеци на годината ударно се финансират извънредни и спорни проекти без санкция от парламента, раздават се избирателно пари на закъсали и не толкова закъсали общини и се запушват всякакви дупки в публичните финанси.

В годината с коронавирус положението е още по-драматично. Едва 9.9% от планираните в държавния бюджет (без бюджетите на общините) капиталови разходи са извършени през първите седем месеца на годината, показва отчетът на финансовото министерство за изпълнението на бюджета. Към края на юли направените от държавата инвестиции са за 287.3 млн. лв. при планирани 2.907 млрд. лв. Все още няма данни за август, но едва ли делът им ще нарасне съществено.

Значително изостават и планираните капиталови разходи по бюджетите на общините - похарчените до края на юли 319 млн. лв. са 34% от разчета за годината.

Огромна част от планираните държавни инвестиции няма да бъдат похарчени по предназначение, както се случва всяка година. Сега COVID-пандемията е удобно извинение на правителството да финансира всякакви харчове чрез пренасочване на средства от централния бюджет и европейските програми, представяйки ги като антикризисни мерки. А продължаващите вече втори месец антиправителствени протести правят още по-щедри управляващите в изсипването на пари за купуване на политическо доверие. От юли насам на всяко правителствено заседание се гласуват извънредни харчове за десетки, дори стотици милиони левове за вдигане на заплатите на държавни и общински служители, за социални помощи и дори за бонуси на пенсионерите, въпреки че те са най-малко засегнати от коронакризата. Подобни разходи нямат нищо общо със запазване на работни места в частния сектор или с рестарт на стопанската активност, частично блокирана по време на извънредното положение.

Затова и въпреки орязаните държавни инвестиции, растат общите разходи, направени по консолидираната фискална програма. Към края на юли са похарчени общо 23.542 млрд. лв. при 22.756 млрд. лв. през юли 2019 г. Номиналното нарастване, съпоставено със същия период на предходната година, се дължи основно на по-високия размер на социалните плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2019 г.) и на разходите за персонал, посочват от финансовото министерство.

 

БУФЕРИ

Именно заради задържаните разходи правителството продължава да отчита бюджетни излишъци, въпреки че постъпления от данъци неизменно падат, откакто е започнала,коронакризата. В края на юли превишението на приходите над разходите надхвърли 1.7 млрд. лв., но за август вече започва да намалява до 1.5 млрд. лв.

Вероятно наесен излишъкът вече ще бъде стопен и няма да има повече буфери в бюджета, които да поемат обещаните харчове към различни групи данъкоплатци. Тогава неминумо ще се тръгне към теглене на заеми. Правителството вече даде мандат на социалния министър Деница Сачева да сключи споразумение за заем от 1 млрд. лв. с новия фонд на ЕС за подкрепа на заетостта, създадена заради коронавируса.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата