Quantcast

Медия без
политическа реклама

Уволнената директорка на Напоителни системи съди министъра си

Смяната на борда зацикли също като в случаите с "Автомагистрали" и ББР

28 Юни 2021
Интернет
Ирония на съдбата - Снежина Динева всъщност е назначена в "Напоителни системи" от проф. Христо Бозуков, когато той бе министър в предния служебен кабинет.

"Напоителни системи" се оказа поредното държавно предприятие - арена на тежък сблъсък между служебното правителство и заварените директорски назначения. В началото на юни министърът на земеделието Христо Бозуков подписа заповед за освобождаване на борда и назначаване на нов мениджъмнт, а сега Снежина Динева, бивши изпълнителен директор, се закани да го съди. Миналата седмица министърът и Динева влязоха в остър задочен спор какво е финансовото състояние на "Напоителни системи", има ли тежки нарушения в управлението му и кой е виновен за риска над 1600 работници и служители да останат без заплати.  Промените в Съвета на директорите още не са вписани в Търговския регистър.

"Заварих лежерно безхаберие във всички структури на системата", обяви проф. Бозуков в първите си дни като министър и съобщи, че възлага вътрешен одит на "Напоителни системи", за да да реши дали да смени ръководството. Междувременно предприятието се проверява и от Сметната палата. 

На 9 юни служебният министър освободи Снежина Динева и другите двама от Съвета на директорите с аргумента, че одитът е установил 17 сериозни нарушения, вкл. и с обществени поръчкки. "В момента г-жа Динева се разследва от Софийска градска прокуратура. Има три преписки, две от които могат да завършат в обвинения. Дружеството е изтеглило кредит от 13 млн., изтеглен от частна банка, но тази банка не покрива критериите за ликвидност. Това заплашва обезпечението на „Напоителни системи“. При едно неизплащане на месечните вноски по кредита, могат да бъдат запорирани сметките на „Напоителни системи“. Има задължения от години към дружеството за около 4 млн. Учудващо е защо не са направени никакви стъпки за събирането им", обясни професорът.

Вчера уволнената директорка обяви, че ще заведе дело срещу министъра заради неверни твърдения. Тя обясни, че разполага с документ от Националната следствена служба, според който срещу нея няма досъдебни производства. "Аз и моят екип успяхме да изведем дружеството на печалба 4 поредни години. Благодарение на това сме бенефициент по европрограми", заяви пред Нова тв Снежина Динева. 

В петък Бозуков свика специална пресконференция, за да съобщи, че големи суми са пренасочени между различни клонове на дружеството по указания на Динева и без знанието на новото ръководство. „На 14 и 15 юни са извършени парични преводи на стойност 1 500 000 лева от клон „Марица-Пловдив” и клон „Тополница” към клон „Струма-Места” и по този начин управляващите на тези клонове са създали условия за невъзможност на текущи, приоритетни и неотложни плащания към държавата – ДДС, изплащане на работни заплати, което е приоритет“, поясни служебният министър. Според него повече от 1650 души, работещи в „Напоителни системи“, може да останат без заплати, защото Снежина Динева е блокирала електронните подписи и новият изпълнителен директор Димо Чопков не може да нареди плащане на възнагражденията. Към момента „Напоителни системи“ има несъбрани вземания от 6 659 000 лева, които по неизвестни причини и не са търсени, при положение че самото  дружество има много задължения, вкл. и заем от 3 млн. лева, който Динева взела от Централното горско предприятие, на което е прехвърлила язовири, ВЕЦ и две почивни станции, обяви проф. |Бозуков. 

Динева има своя версия на събитията от последните дни: "Дружеството е изцяло блокирано вследствие на действията на министър и на новия управителен съвет. По тяхно искане бяха запорирани сметките от НАП. Така служителите не могат да получат възнагражденията си. Беше направен опит да ме изкарат мен виновна за тези проблеми", твърди тя. Според нея несъбраните вземания са от 2010-2012 г. , а и били с изтекла давност. "Заведени са дела, просто няма от кого да ги съберем", посочи ексдиректорката, според която по нейно време събираемостта на таксите за напояване е стигнала 90 процента.

Но в интервю за plovdivnow.bg Динева признава, че наистина е блокирала плащанията на предприятиятието. "Бозуков трябваше да предположи, че от момента на освобождаването ми до вписването на новите управители на дружеството то ще бъде оставено без спесимени, без електронни подписи и без хора, които имат права да управляват", казва Динева пред сайта и уточнява:  "Констатирала съм нарушения от финансовия директор на дружеството Наталия Жабленска, която е превишила правата си при използването на електронния подпис. Затова блокирах нейния електронен подпис. Защото, като освободена, не желая с моето упълномощаване да се извършват действия, за които легитимността пред трети лица все още я нося аз, тъй като няма вписване в Търговския регистър."

 

Динева разкрива и какви са греховете на Жабленска:  "Тя е подавала документи в НАП, незаконосъобразно са връщани хора на работа, освободени от мен, за които имам подадени сигнали в прокуратурата. Това са причините, поради които блокирах нейния електронен подпис. Оттук нататък новият УС има възможността да се легитимира и да си извади спесимени, електронни подписи. Но те са толкова некомпетентни, че не разбират, че с електронен подпис към НАП не могат да извършват банкиране и да платят работни заплати”, коментира бившата директорка на "Напоителни систгеми".

 

На практика драмите около "Напоителни системи" повтарят нашумелите кадрови сюжети с други големи държавни дружества -  ББР, "Автомагистрали", Александровска болница, в които ресорните служебни министри се опитват да сменят ръководствата, но досегашните директори отказват да напуснат, а по различни причини вписването на смените в Търговския регистър се бави или зацикля заради жалби.

Междувременно одитът на Сметната палата, който трябва да потвърди или отхвърли твърденията за лошо управление на държавното предприятие, е приключил, но още няма окончателен доклад, тъй като има процедуи по изготвянето му. 


 

Ключови думи:

Напоителни системи

Още по темата