Медия без
политическа реклама

Украйна национализира банка, ръководена от Симеон Дянков

24 Юли 2023
Симеон Дянков
Илияна Кирилова
Симеон Дянков

Украинското правителство национализира Sense Bank, бивша “Алфа банк”. Това е основният актив в страната на руските милиардери Михаил Фридман, Андрей Косогов и Пьотр Авен, които са мажоритарни собственици. От април 2022 г двамата са под санкции и именно това е причина за национализацията. От юли 2022 г. техните акции се управляват от бившия финансов министър Симеон Дянков. 

В банката вече под управлението на временна администрация, пратена от Националната банка на Украйна.

“Алфа банк Украйна” се преименува на  Sense Bank пре март 2022 г., след началото на войната, като целта беше да се дистанцира от връзките си с Русия. Националната банка на Украйна лиши акционерите от правото да влияят върху управлението й и бе назначен независим управляващ - Симеон Дянков, който да взема решения от тяхно име.

През есента на 2022 г. Михаил Фридман предложи на Украйна да инвестира в банката 1 млрд. долара, но предложението му бе пренебрегнато. По същото време се заговори, че е намерен и потенциален купувач на акциите на санкционираните акционери - един от най-богатите хора в Полша милиардерът Зигмунт Солож-Жак. Националната банка на Украйна обаче не разреши сделката.

Sense Bank е една от най-големите банки в Украйна с активи от 2.6 млрд.долара. Печалбата й през първото тримесечие на 2023 г. е около 60 млн.долара. Така че икономически причини за национализацията няма. Въпреки това клиентите й масово прехвърлят парите си в други банки.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Симеон Дянков

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?