Медия без
политическа реклама

"Топлофикация София" обеща драматично поевтиняване на парното

Цената ще падне с 30%, но след три месеца

01 Апр. 2024
Софиянци плащат скъпо парно и топла вода, въпреки че природният газ сериозно поевтиня.
Илияна Кирилова
Софиянци плащат скъпо парно и топла вода, въпреки че природният газ сериозно поевтиня.

След като бе уредена за пореден път с щедра държавна помощ, "Топлофикация София" обяви, че смята да свали сериозно цените - с цели 30 на сто. Само че поевтиняването няма да е веднага, а от 1 юли.

Тежко задлъжнялата общинска фирма от месеци всъщност е на печалба, тъй като природният газ значително поевтиня, а тя продава добитата от него топлинна енергия на високи цени, одобрени от КЕВР в средата на миналата година. Редица експерти вече заявиха, че има условия за преразглеждане на тарифата на столичната топлофикация, защото тя е неоправдано висока и и ограбва абонатите. По принцип цените на дружествата, доставящи парно и гореща вода, се актуализират веднъж годишно - на 1 юли. Но при резки промени в котировките на природния газ, каквито видяхме тази зима,  е възможно КЕВР да утвърди и по-рано корекции.

Но енергийният регулатор не направи нищо в тази посока, клиентите продължават да плащат скъпо, а само преди дни правителството реши да изкупи до 1.6 млрд. лева борчове на столичната топлофикация към БЕХ и "Булгаргаз" - за доставен, но неплатен природен газ.

Сега става ясно, че едно от най-обгрижваните предприятия в държавата ще намали цената. 

"Топлофикация София" съобщи, че е подала в КЕВР заявление за 30% поевтиняване на топлинната енергия през следващия регулаторен период - от 1 юли 2024 до 30 юни 2025 г.

„В предложената по-ниска цена - 97,78 лв. за мегаватчас, която ще влезе в сила от 1.07.2024 г., е отчетено понижението на борсовите цени на природния газ и въглеродните емисии, динамиката на социално-икономическите процеси у нас, както и факта, че през настоящия регулаторен период цената на синьото гориво беше по-ниска от заложената в цената на топлинната енергия, определена от КЕВР", посочват от предприятието.  дружеството

Внесеното заявление предстои да бъде разгледано от енергийния регулатор. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата