Quantcast
Съдът нареди да се разсекретят оценките на скандалните горски замени | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Съдът нареди да се разсекретят оценките на скандалните горски замени

Природозащитната организация WWF България спечели дело срещу криенето на информация за неизгодните сделки
2 836
 ИАГ
Мирослав Маринов бе назначен начело на горската агенция от министър Танева през май 2019-а.

Истината за скандалните горски заменки и съмнителните оценки на имотите може все пак да види бял свят. Административният съд в София отмени отказа на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) да предостави докладите, с които са определени пазарните цени на държавните гори, заменени с частни имоти в периода 2007-2009 г.  Решението на съда, взето след разглеждане на  жалба на природозащитната организация WWF България, не подлежи на обжалване. Основният мотив на ИСС е, че оценките не може да са тайна, тъй като към тях има засилен публичен интерес еобществото има право да се запознае с информация, която може да съдържа данни за корупция и злоупотреба с власт.

Въпросните заменки бяха направени по очевидно неизгодна схема -  с подценяване на държавните гори и надценяване на частните, довела до огромни щети за държавата (говореше се за стотици милиони левове) След дългогодишни скандали, сигнали до всякакви институции и под заплахата от наказателна процедура от ЕК и жестоки глоби за България, Министерството на земеделието с огромно закъснение възложи изготвяне на нови изчисления за проблемните имоти, този път по пазарни цени. Новата оценка обаче "доказа", че държавата е загубила само 80 млн. лева от рокадите.

Междувременно се разбра, че Европейската комисия смята да проведе допълнително разследване на неизгодните сделки. Това става ясно от официално писмо от ЕК до "Сега". 

 

Неудобни въпроси


"Оповестяването на оценителските доклади за горските заменки ще даде възможност на обществото да разбере не само защо настоящият агроминистър Десислава Танева и шефът на горите Мирослав Маринов отказаха на голям брой организации и медии (вкл. и в. "Сега") достъп до докладите, но и защо близо година бившият агроминистър Румен Порожанов не е предприел действия за възстановяване на държавната помощ от заменките", коментира WWF България, след  като спечели делото.

Оценките са изработени от държавната фирма Агролеспроект ЕООД.  Договорът с дата 07.11.2017 г. е възложен с обществена поръчка от горската агенция. Той е предвиждал докладите да бъдат предоставени на Агенцията по горите през октомври 2018 г., но в хода на съдебното дело е станало ясно, че докладите мистериозно са изчезнали от възложителя и от неизвестно време се съхраняват при друг държавен орган, отбелязват природозащитниците.
 

Важен пробив

"Спечеленото дело е от огромно значение и за изясняване на въпроса дали с горските замени държавата е ощетена само с 80 милиона лева, както заявиха от Министерство на земеделието на 20 ноември 2019 г., или с въпросните доклади е направен опит да се прикрие незаконна държавна помощ за шепа олигарси в размер от над един милиард лева. Припомняме, че редица експертни и журналистически разследвания през последните 2 месеца разкриха фрапиращо разминаване между реалната пазарна стойност на заменените държавни гори, оценени на база съдебни експертизи и публични сделки, и експертната оценка за непозволената държавна помощ, извършена от Агролеспроект ЕООД по възлагане на ИАГ. В повечето случай се установява, че държавните оценки са занижени повече от 10 пъти спрямо реалните пазарни цени", посочват от WWF България в съобщение до медиите днес.

От екоорганизацията призовават министъра на земеделието госпожа Десислава Танева и директорът на Агенцията по горите Мирослав Маринов да изпълнят съдебното решение и да предоставят на обществото пълен достъп до оценителските доклади, с които е определена пазарната цена на всички държавни гори, заменени от държавата в периода 2007-2009 г.

 

WWF България припомня: 

С решение на ЕК от 5.09.2014г. относно схема за държавна помощ № SA.26212 (2011/C)  като неправомерна държавна стойност са обявени 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г. (заб. решението не обхваща заменките на гори преди 2007 г., както и всички земеделски заменки, имащи обща площ от над 100 000 дка). Съгласно това решение българската държава бе задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики. В резултат на обществения натиск и започналото разследване на ЕК, още през 2009 г. с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекратени, а за вече заменените държавни имоти бе наложена забрана за промяна на предназначението. За съжаление, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и за забрана върху разпоредителните сделки с придобитите от частните фирми държавни гори

Още през 2015 г. е изнесена информация, че държавата е направила опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ изцяло. Тази методиката бе сходна, на тази по която са извършени самите заменки. След реакция от страна на ЕК, държавата бе задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени. На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма Агролеспроект ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 хил. дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев нареди на МВР да провери държавната помощ при заменките

24.02.2020

1086 6
Как Сребристият бряг стана "Силвър бийч"

23.12.2019

6757 3
Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3560 3

Коментари

Slava
снимка на Slava

решението не обхваща заменките на гори преди 2007 г., както и всички земеделски заменки, имащи обща площ от над 100 000 дка).

 

Защо? Онези, които се налапаха преди 2007 г., свещени крави ли са??

Nick F

Не, но от 2007г влизаме в ЕС и европейското законодателство почва да има приоритет пред нашето.

Влез или се регистрирай за да коментираш