facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

София отлага "с няколко месеца" чакалнята за еврото

Естония и Литва влязоха в еврозоната с фиксиран валутен курс, с България ще е същото, уверява зам.-шефът на ЕК Валдис Домбровскис
Обновена
2331
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Валдис Домбровскис

България вероятно ще влезе в "чакалнята" за еврото още тази година, но не в края на април, както се очакваше, а наесен. Това става ясно от интервю на Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия, дадено за предаването "Хоризонт" на БНР.  Преди дни премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че София ще забави темпото на подготовката за еврозоната, тъй като по темата трябвало да има обществен консенсус. 

„Следим развоя в България. Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Борисов. Министър Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно“, коментира Домбровскис. Той посочи, че не вижда  причини за отлагане на влизането на България в преддверието на еврозоната. Еврокомисарят увери, че страната ни ще влезе в "чакалнята", и после и в самата еврозона със сегашния курс на лева, който е фиксиран към еврото. 

„От досегашната ни практика всички държави, които са се присъединявали към валутния механизъм с фиксиран валутен курс, са приключвали процеса по влизането си в еврозоната със същия фиксиран курс -  независимо дали е ставало дума за валутен борд или друг вид механизъм. Няма причина да се мисли, че при България събитията ще се стекат по различен начин“, изтъкна еврокомисарят. 

"Логиката на Маастрихтските критерии е такава, че страните трябва да показват макроикономическа стабилност. Ако посегнете към валутния курс, веднага нарушавате баланса и се проваляте в изпълнението на макроикономическите изисквания. Няма икономическа логика да се притискат страните членки да променят своите валутни курсове. За държавите, които имаха фиксирани валутни курсове - като Естония и Литва, беше  разрешено да запазят установените в техните режими курсове до присъединяването към еврозоната. За България ще бъде същото. На страната ще ѝ бъде позволено да използва фиксирания курс, който действа в момента. Българската икономика функционира добре с курса, установен от борда. Поне от гледна точка на ЕК аз не виждам причина за промени. Нищо не пречи на държавата да поддържа фиксиран курс", категоричен е Домбровскис.

Той обясни и защо България бе задължена успоредно с присъединяването към "чакалнята" - ERM II, да участва и в Механизма за тясно сътрудничество с ЕЦБ, а после и в самия банков съюз: "Да, България е първата. Но преди това банковият съюз не бе създаден. Имаше големи дискусии как изобщо да бъде организиран процесът по приемане на еврото в условия на съществуването на банковия съюз и решението беше да се изисква от страните да влизат в тясно сътрудничество с Европейската централна банка. Това ще се прилага и за всички държави, които последват България по пътя към валутния механизъм. Както знаете, Хърватия също трябва да влезе в тясно сътрудничество, когато се присъедини към ERM II."

На въпрос възможно ли е премиерът Борисов да е заговорил за забавяне, защото още не е изпълнено едно от условията за допускане до "чакалнята" - две банки ( ПИБ и Инвестбанк, бел. ред.), да подсилят капитала си, Домбровскис отговаря: "Това е въпрос, който е в обсега на Европейската централна банка и въпросът трябва да бъде адресиран към нея. Министър Горанов ме увери, че всичко върви в добра посока".

„Искам национален консенсус и всички хора да разберат, че това е за доброто на държавата“, каза министър-председателят пред журналисти в Брюксел.  „Ние като държава сме подписали договор с ЕС, където сме приели като ангажимент да приемем еврото. Такова решение не е правилно да се вземе от един човек, един министър и от една партия, ако щете, защото ще е за десетилетия. Затова просто малко забавяме темпото“, добави Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Влизането в еврозоната не е концерт по желание
Борисов пак направи завой и вече не бърза с еврото

18.02.2020

Обновена

17014 90
Борисов се простреля сам в крака за еврото

18.02.2020

Никола Янков*

14734

Коментари

Порфирий

Има ли наивници, които смятат, че България по своя воля е влезнала във Варшавския договор и СИВ? Ами в НАТО и ЕС? Ако някой си въобразява, че влизането в чакалнята зависи от българското правителство, не е от този век. Цялата говорилня, наречена дебат, е просто един театър, който трябва да залъже хората, че това е техен свободен избор. Референдум няма да има!

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

***

Разбира се, че в България през 90-те години имаше консенсус за влизането в ЕС. За влизането в НАТО подкрепа имаше, но по-слаба. Имаме си доста русофили все пак. Един колега-руснак няколко години не ми говори. 

За влизането във Варшавския договор и СИВ, как да ти кажа ? Имаше несъгласни, но ги разстреляха по бързата процедура. Другите се съгласиха и настана консенсус. 

Калорифер

Референдум не трябва и да има. 

slavabg

Интересно, БОКО в чудеса ли вярва?

 

След няколко месеца не вярвам да му е по-добре положението, напротив ?

Lubomir Gavrilov
снимка на Lubomir Gavrilov

Нека ЕЦБ се сети, че ако пресоли супата, можем да се откажем да вечеряме.

Slava
снимка на Slava

След глупостите на Ханке се сетиха да питат когото трябва.

sega_reader

Молете се с две ръце и с два крака, това дето са го замислили да не стане, дано дотогава Бойко да е вече в Барселона на заслужен отдих.

cartman


Докато страната ни не е готова изцяло за Еврозоната е по-добре да изчакаме със сигурност, за да не се покаже държавата в някаква ситуация, в която да се чудим какво да правим.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×