Медия без
политическа реклама

Сметната палата огласи 13 одитни доклада, потънали в прокуратурата

Държавното обвинение не е предприело никакви действия, но е държало констатациите "засекретени"

27 Юни 2023
Илияна Кирилова

Сметната палата огласи констатациите с нарушения в 13 одитни доклади, изпратени преди години на прокуратурата, която обаче е отказвала доскоро да съобщи какво е предприела по тях. Сега се установява, че държавното обвинение не е образувало производства за преследване на престъпление.

Повечето от одитите са правени в периода 2016-2017 г.

Извлеченията от одитните доклади са публикувани на интернет страницата на Сметната палата следния адрес:

https://www.bulnao.government.bg/bg/oditna-dejnost/dokladi-sled-priklyuchili-nakazatelni-proizvodstva/

Още когато шеф на Сметната палата бе Цветан Цветков, той неколкотратно алармира, че законът не му позволява да оповестява данни от одити на държавни организации и компании, когато те са изпратени на прокуратурата със съмнения за извършени престъпления. Оповестяване на резултатите от одитите може да има едва след като приключи накателното производство.

Така от 2015 г. насам в прокуратурата са "потънали" повече от 30 одита, без да е известно какво се случва с разследванията. Години наред прокуратурата не е уведомявала дори Сметната палата какви действия е предприела по подадените сигнали. Преди година Цветков дори писа писмо на тогавашния главен прокурор Иван Гешев с искане да се установи обратна връзка за хода на тези разследвания, но едва през март тази година е имало реакция от прокуратурата.

"Засекретяването" от прокуратурата на одити или извадки от тях с притеснителни констатации за нарушения бе тълкувано като опит да се прикрият действията на определени ръководители на държавни ведомства и дружества.

Освен това, забавяйки информацията за това дали е отказала да образува производство или го е прекратила, прокуратурата лишава Сметната палата от възможността да обжалва, ако не е съгласна с подобно решение. За някои от тези проверки вече е минал и срокът на погасяване по давност от 5 години и държавата не може да си търси обратно парите.

Сегашното ръководство на Сметната палата посочва, че огласяването на констатации от одитни доклади, изпратени на прокуратурата, се прави за първи път от години. Решението за това е взето след получено уведомление от прокуратурата през март 2023 г., че конкретните производства са приключили. Те обаче са приключили, защото прокуратурата е отказала да образува производство или го е прекратила, ако е било открито. Т.е. прокуратурата не видяла данни за престъпление.

Сред публикуваните извлечения от 11-те одитни доклади преобладават тези, свързани с финансовото състояние на общини и с разходването на средства за зимно поддържане и снегопочистване в периода 2013 и 2014 г. Има данни и за констатирани нарушения в Агенция "Пътна инфраструктура", Министерство на правосъдието, Националната художествена академия, Софийския университет, болница "Пирогов", БНР, НКЖИ и др.

През май Сметната палата обяви, че ще публикува 17 одитни доклада, изпратени до прокуратурата в периода 2015-2020 г., резултатите от които досега не са били обявявани. За тях палата вече е получила уведомление от прокуратурата, че производствата са приключили с отказ от образуване или с постановление за прекратяване на досъдебно производство.

Сметната палата ще прави периодичен преглед на всички одитни доклади, за които органите на прокуратурата са ни уведомили за предприети действия по изпратените материали и ще ги оповестява своевременно, ако има основания за това, посочват от палатата.

 

Още по темата