Quantcast
Следизборно "Булгаргаз" поиска рекордно поскъпване | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Следизборно "Булгаргаз" поиска рекордно поскъпване

Енергийният регулатор ще одобри скок на цената за април с 3 седмици закъснение
5 145
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ресорният министър Теменужка Петкова успя да отложи поскъпването на природния газ за след изборите, като разпореди проверка на "Булграгаз". Проверката "изчисти" имиджа на държавното преприятие и му даде картбланш да ревизира изчисленията си и да поиска още по-голямо поскъпване.

Най-лошите опасения се сбъдват - правителството не разреши на "Булгаргаз "да вдигне цената с 13% преди изборите, а сега монополистът иска поскъпване с цели 17% - със задна дата, и вероятно ще го получи. Новото заявление вече е внесено за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Става дума за цената за месеца, които си отива -  април. Тя трябваше да е одобрена от КЕВР още от първо число, но внезапно енергийният министър реши, че се налага спешно сметките на държавното предприятие да бъдат проверени. Ходът бе прозрачен -  отлагане на "скока", за да не се "мъти водата" на управляващите в навечерието на парламентарния вот.  Когато изборите приключиха, Министерството на енергетиката рапортува, че с изчисленията на "Булгаргаз" всичко е точно, което е сигнал, че поскъпването вече може да се състои. Забавянето обаче допълнително влоши ситуацията за клиентите на "Булгаргаз". Те не само че вече 20 дни не знаят как да си калкулират разходите за синьо гориво за април, но са изправени пред много неприятно и неочаквано голямо повишение на цената - със 17 процента.

КЕВР трябва да се произнесе по заявлението на заседанието си утре. Ако скокът бъде одобрен, цената на "Булгаргаз" ще достигне най-високата си стойност, откакто бяха предоговорени с "Газпром" условията за внос на руски газ.   

 

Какво се случва с тарифата на "Булгаргаз" от началото на 2021 г.:

янyapи - 26.93 лв./МWh,  

фeвpyapи - 30.39 лв./МWh,

мapт - цената е  28.64 лв./МWh,

април:

- предишното предложение на "Булгаргаз" - 32.32 лв./MWh,

- новото предложение - 33.38 лв./МWh.

 

Още

Децата на премиера Янев се оказаха в БЕХ и "Булгаргаз"

11.08.2021

16480
Изграждането на "Балкански поток" приключи

04.07.2021

6612
Петролът надмина 75 долара за барел за пръв път от 2 години

22.06.2021

1001