Медия без
политическа реклама

Симеон Дянков "отлага" приемането на еврото у нас за 2026 г.

Сравненията между България и Хърватия са неуместни, смята бившият финансов министър

07 Яну. 2023
БНР

Бившият финансов министър Симеон Дянков смята, че България няма да успее да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г., каквато е официално обявената цел.

Той е скептик и защото България вероятно няма да успее изпълни част от формалните критерии, но и заради политически причини.  Зелената карта, промени в закона за БНБ и др. важни закони още не са одобрени от парламента, някои са внесени от служебното правителство, но при тази политическа нестабилност не е ясно кога ще бъдат приети, коментира пред БНР Дянков, който беше вицепремиер в първото правителство на Бойко Борисов.

София получи датата 1 януари 2024 г. като възможна за влизане в еврозоната, при условие че изпълни план за приемане на важни законови промени.  Честите предсрочни избори и "паузи" в работата на Народното събрание обаче бавят този план.  

Дори и да минат тези закони, ние в момента не изпълняваме някои числови критерии - инфлацията е висока, бюджетният дефицит е над 3%, обясни ексминистърът.  Той посочи, че ако страната ни не постигне целите си и не бъде пусната в еврозоната през 2024 г., следващата възможна година е 2026-а -  заради Маастрихтските критерии, според които страната кандидат трябва да покрива изискванията в продължение на 2 години.

 

По повод на ценовото напрежение покрай въвеждането на еврото в Хърватия от 1 януари, Дянков изтъкна, че не очаква подобен сценарий и у нас, защото там "до вчера" са били с плаващ валутен курс, а Българя от 25 години така или иначе е "вързала" лева за еврото и курсът е фиксиран, неизменен, което ще улесни валутната промяна у нас: 

"При влизането на Италия в еврозоната преди години цените се покачиха рязко и коментарите са точно такива и за Хърватия - че в първите няколко дни се забелязва такъв процес. Трябва обаче да споменем, че България и Хърватия са много различни. България от 25 години е във валутен борд и левът е фиксиран към еврото, докато Хърватия влезе от плаващ курс към еврозоната и следователно се очаква да има по-висока инфлация". 

"Основното притеснение у нас ще е в по-малките населени места, където хората имат спестявания в левове, а ще трябва да ги прехвърлят в евро. Там бих фокусирал вниманието на БНБ и на правителството", заяви финансистът. 

 

Дянков направи прогноза, че до октомври инфлацията у нас ще се задържи двуцифрена, след февруари ще има покачване на лихвите, а доларът ще продължи да поскъпва.

Ключови думи:

Симеон Дянков

Още по темата