Медия без
политическа реклама

Симеон Дянков: Бюджет 2021 е като бюджета, който заварих 2009 г.

Сякаш кризата вече е зад гърба ни и се дават пари за няколко месеца просто до изборите, смята бившият финансов министър на Бойко Борисов

23 Окт. 2020

Ситуацията с Бюджет 2021 е много сходна с това, което през 2009 г. заварих като финансов министър с бюджета на кабинета Станишев. Той бе направен така, все едно няма никаква криза, просто да минем през изборите.

Това заяви пред БНР Симеон Дянков, бивш финансов министър от първото правителство на ГЕРБ.

"И сега бюджетът за догодина е правен така, сякаш кризата вече е зад гърба ни и ние се справяме с последиците. Дават се пари за няколко месеца с цел да се стигне до избори. Не са предвидени никакви буфери, които да поемат удара, ако се наложи част от икономиката отново да бъде затворена заради вируса".

"Кои са сферите, от които може да се спечелят най-много гласове? Пенсионерите", посочи Дянков. Според него обаче увеличените пари за пенсии се дават изключително неефективно и ще доведат до още по-голямо неравенство.

Дянков разкритикува проекта на бюджета за това, че раздува разходите в социалната сфера с мотива, че така се помага в коронакризата, но не прави нищо за най-силно засегнатите икономически сектори и запазването на работните места.

"В други европейски държави, които вече са представили проектите на бюджетите си за 2021 г., пера за отделните сектори са много сериозно застъпени. Има специални глави, в които ясно се посочва как се презрапределят парите към туризъм, търговия на дребно, транспорт, определени производства за износ, които са най-пострадали още при първата вълна на пандемията", посочи Дянков, 

Затова финансистът призова депутатите, които трябва да гласуват основния финансов закон на държавата, да помислят за буфери и политики, които да помогнат на икономиката да се развива в условията на коронакризата .

Според него предвиденото увеличение на разходите за отбрана догодина трябва да се отложи, защото "не ни помагат във време на криза". Обратно, трябва да се даде отговор как ще се помогне на отделни сектори. "В Румъния и редица други европейски страни, например, инвестират в подобряване на влаковия транспорт, защото той е по-безопасен в пандемията за пътуване отколкото автобусния", посочи Дянков. Други държави насочват повече инвестиции в зелена икономика.

Дянков смята, че големите инвестиционни разходи в инфраструктура, които се кани да прави държавата, защото са ефектни с рязане на ленти, трябва да бъдат насочени към по-малки, местни проекти.

Данъчната система не трябва да се сменя в трудни времена, е категоричен финансистът. Според него свалянето на ДДС за определени сектори и стоки не е дало никакъв смислен резултат. "След като излезем от кризата, тогава може да мислим как да подобрим данъчната система, така че икономиката да се развива по-подобре, но не и с бюджета за догодина", каза Дянков.

Все пак бившият финансов министър се надява, че следващото правителство няма да завари скрити в чекмеджетата разходи, които да надуят още повече планирания почти 5 млрд. лв. дефицит. "От 2009 г. мина доста време и има много по-ясни финансови правила", смята Дянков, чийто бюджет тогава заради кризата бе определен като "постна пица". "Не ме притеснява големия дефицит. По-важно е за какво се харчи. Надявам се все пак в Бюджет 2021 той да отиде за повече политики за подпомагане на икономиката, така че тя да се развива".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Симеон Дянков, бюджет 2021

Още по темата