Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефовете на ДКК и на "Ел Би Булгарикум" се замерят с компромати

Обвинения за некачествено мляко и тонове залежала продукция са напът да сринат доверието на потребителите

22 Февр. 2023Обновена
Николай Маринов се задържа само три месеца на поста изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум"

В Държавната консолидационна компания, която е под шапката на Министерството на икономиката и индустрията, избухна пореден скандал. Този път той е между ръководството на ДКК и изпълнителния директор на млекопреработвателното предприятие "Ел Би Булгарикум". В участия в сутрешни телезионни и радио предавания, а по-късно през деня и на специални пресконференции двамата се замериха с обвинения за оказване на натиск и прокарване на частни интереси в съмнителни сделки.

Във вторник стана известно, че наскоро назначеният с конкурс изпълнителен директор на "Ел Би Булкарикум" Николай Маринов е освободен от длъжност. Държавната фирма за производство на мляко и млечни продукти, която е под шапката на ДКК, е известна и с това, че държи щамовете за производство на закваските с лактобацилус булгарикус и през годините се е наложила като еталон за качество на млечните продукти.

Ден след като изпълнителният директор на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов обяви, че сваля цените на млечните продукти във фирмените магазини на дружеството, той е освободен от поста.

Маринов първо обяви, че не са му известни мотивите за неговото освобождаване, но предполага, че причината са засегнати интереси след прекратени "порочни практики" в дружеството. Той твърди, че му е оказван натиск от страна на ДКК и от министъра на икономиката Никола Стоянов държавната фирма да работи с определени доставчици на сурово мляко със  "съмнително" качество и завишена цена.

Точно обратното тази сутрин също пред бТВ обясни изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров, подписал заповедта за отстраняването на шефа на "Ел Би Булгарикум". Според Димитров именно Николай Маринов много скоро след назначението си заедно с новосформирания борд на директорите на предприятието сменят дългогодишен доставчик с опит и сертификати за суровината и сключват договор с новорегистрирана фирма. Димитров разказа, че качеството на доставяното от новия доставчик мляко било съмнително и работници от млекопреработвателната фабрика във Видин сигнализирали, че част от продукцията е "дефектирала".

"В момента на склад в завода във Видин има 60 тона кашкавал и това е непродаваема стока дори и с 30% намаление на цената. Тя не става дори за подаряване", каза Димитров. И пресметна, че  продажбите на кашкавал са 5 тона месечно и при 8 месеца срок на годност няма как 60 тона да бъдат реализирани.

Шефът на ДКК се оплака, че Маринов не предоставял отчети и бавел подаването на искана информация.

Припомняме, че Николай Маринов бе назначен за изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" след спечелен конкурс съвсем наскоро - в началото на декември 2022 г.

КОНТРА

"Възхитен съм от въображението и лъжите на хора, овластени да управляват държавни ресурси", коментира на свой ред пред БНР Николай Маринов. Той отхвърли всички обвинения и обясни, че в цитираните 60 т кашкавал има партиди, които трябва да зреят 45 дни. Според него няма проблем тези количества да бъдат поети от пазара, а наред с това вече имало запитване за доставка на 20 т за Гърция и Германия. Маринов се похвали, че откакто поел поста, оборотите на държавното дружество са се увеличили с 300 хил. лв. месечно.

Той нарече "абсолютна лъжа" твърдението на шефа на ДКК, че в предприятието се доставя по-скъпа и със съмнително качество суровина. Суровото мляко непрекъснато било контролирано от лабораторията на компанията и имало по-добри показатели на масленост и протеини от предишния доставчик. Освен това изкупната цена в момента била 1.15-1.20 лв. за литър при 1.50 лв. преди два месеца.

По друго обвинение към него - закупуване на нови автомобили на завишени цени, уволненият шеф каза, че инвестицията е част от бизнеспрограмата на "Ел Би Булгарикум", одобрена от ДКК още преди назначението му, за което бил определен бюджет от 850 хил. лв. "Става въпрос за цистерна за мляко и две хладилни камиончета. Проучихме с конкурс 4-5 доставчика и успяхме да икономисаме 150 хил. лв., с които поръчахме допълнително 2 автомобила за нуждите на компанията. Те все още не са доставени", обясни Маринов.

По-късно през деня на специална пресконференция Маринов обяви, че от шапката ДКК му било наложено да сключи договор за доставка на мляко с произход Унгария, внасяно от фирма "Милки био груп",  но той отказал. В същото време бил натискан да прекрати доставките от местни фермери. Маринов продължи да настоява, че той е успял да свали цените на млякото, с което работи фабриката във Видин, от 1.50 лв. за литър на 1.20 лв., след като сключил договори с нови доставчици - "Уайт голд трейд" и ИСАК БГ. Но  призна, че на една от тях суровината се оказала с лошо качество и доставките били веднага прекратени.

Освободеният шеф на държавната млекопреработвателна фирма обяви, че ще подаде иск за спиране на вписването на новия директор в Търговския регистър и ще търси правата си в съда.

По подобен начин се разви и скандалът с друго държавно дружество под ръководството на ДКК - "Кинтекс", по времето когато министър на икономиката бе Корнелия Нинова. Освободеният тогавашен шеф на оръжейната фирма Александър Михайлов заведе дела срещу Нинова, тя пък го даде на прокурор за неизгодни сделки. Михайлов също твърдеше, че му е оказван натиск да сключва договори с консултанти, които не са свършили никаква работа.

Самият сегашен министър на икономиката Никола Стоянов бе скандално уволнен от Нинова като шеф на ВМЗ Сопот миналата година. Нинова се закани да даде на прокурор негови управленски решения, а Стоянов - да я съди. Няма данни да има развитие по тези закани.

РЕКОНТРА

От ДКК побързаха да опровергаят също на пресконференция изнесената информация с напълно противоположни твърдения. Юрисконсултът на "Ел Би Булгарикум" София Секулова разказа, че именно двете фирми, доведени от Николов, са всъщност посредници при изкупуване на мляко, което събирали от Унгария, Полша и Румъния, и че техните цени са по 1.50 лв. за литър, докато местните фермери продавали по 1.10-1.15 лв.

Това че млякото не е българско, е възмутило работниците в завода във Видин, който има традиции от много години в налагане на стандарта за качество при българските млечни изделия. Лично те настояли да бъдат сезирани за тези промени ръководството на ДКК и министъра на икономиката. Притеснителен бил и фактът, че едната фирма е регистрирана дни пред сключване на договора за доставка на суровина с нея, а на другата на два пъти НАП запорирал цистерните за неплатени задължения. Така вносното мляко пристигало в завода за преработка с огромно закъснение и в резултат на това част от получената продукция кашкавал плесенясала.

"Изявите на Николай Маринов в последните дни са чисто и просто пиар акция", каза Секулова и пресметна, че не е възможно продукцията на "Ел Би" да бъде продавана с 30% намаление на цената, защото това е на ръба на себестойността.

Освен това Маринов авансово превел 1.016 млн. лв. за закупуване на моторни превозни средства от фирма, която не е избрана с конкурс, обяви новоназначеният изпълнителен директор на компанията Владимир Русев, който до момента е бил член на Съвета на директорите. Преди това Русев е бил депутат от ИТН в 45-ия и 46-ия парламент. Сред тези превозни средства са два автомобила, които били на обща цена с 60 хил. лева по-висока от офертата на официалния доставчик. "Колите още не са доставени, а от договора дори не става ясно дали ще са нови коли или втора употреба", посочи Русев.

ПРОВЕРКИ И ПОСЛЕ ПРОКУРАТУРА

По скандала с "Ел Би" в края на деня се включи и лично министърът на икономиката Никола Стоянов. Той обясни, че във фирмата вече тече одит, който ще покаже какво се е случвало в компанията, тъй като досегашният изпълнителен директор е отказвал да предоставя информация и документи на ДКК. Стоянов още през януари е получил сигнали за нарушения и че отстраняването  на Маринов не заради медийните му изяви за сваляне на цените на продуктите на фирмата. 

Засега всички сигнали за нарушения се потвърждавали. Новият изпълнителен директор назначил и финансова ревизия. Шефът на ДКК Венцислав Димитров допусна, че ще се стигне и до прокуратурата.

Новият шеф на на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев е бивш депутат от ИТН в 45-ия и 46-ия парламент.