Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин позволи на Турция да не плаща за газ до 2024 г.

04 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Помощта, която турският президент Реджеп Ердоган оказва на руския си колега Владимир Путин, си има цена

След като стана най-големият клиент на “Газпром” и един от основните центрове за заобикаляне на санкциите срещу Русия, Турция си осигури газови отстъпки от Кремъл.

С “Газпром” е постигнато споразумение, което ще позволи на Турция да не извършва част от плащанията за газ и да ги отложи за по-късен период, каза министърът на енергетиката и природните ресурси на страната Фатих Донмез, цитиран от Bloomberg.

„Миналата година, след рязкото увеличение на цените на газа, проведохме разговори с “Газпром” за отлагане на част от плащанията и беше постигнато споразумение“, каза той.

Според Bloomberg става дума за отлагане до 2024 г. - то е поискано от турската национална газова компания BOTAŞ. Руският президент Владимир Путин беше лично помолен за газови отстъпки от турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на среща в Сочи миналия август.

Като „реципрочна“ услуга Путин поиска от Ердоган да създаде газов хъб в Турция, който да замени тръбопроводната система „Северен поток“, разрушена от експлозиите.

През март членът на Съвета по сигурност и външна политика към президента на Турция Чагри Ерхан обяви, че преговорите по „обитанието“ са преустановени. „Сега нямаме пари да го построим“, обясни той.

Ключови думи:

Газпром

Още по темата