Медия без
политическа реклама

Проф. Ханке допуска тайно споразумение с България за еврозоната

Владислав Горанов категорично отрече подобни договорки

08 Февр. 2020Обновена
Снимка: Архив

Не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България, предупреди в интервю за „Хоризонт" на БНР проф. Стив Ханке, считан за баща на валутния борд у нас. Според него може да има „тайно споразумение“, което цели да дискриминира България и да ѝ постави допълнителни условия по пътя към еврозоната. Ханке изрази опасенията си вчера, а днес министърът на финансите Владислав Горанов енергично го опроверга.

Самият Ханке потвърди пред радиото многократно изразяваната теза, че няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната. „Може да има някакво тайно споразумение между България и ЕС по този въпрос. Тайните споразумения са типични за ЕС и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той. Горанов обаче категорично отхвърли подобни варианти: "България не е сключвала никакви тайни споразумения за влизането си в еврозоната". Министърът на финансите бе категоричен, че българският лев ще остане с настоящия си курс до влизането в еврозоната и че обезценяване на спестяванията няма да има. "Всичко, което е поискано от нас, е записано в решението на Еврогрупата. Твърденията за тайни споразумения са спекулации", отговори Горанов, запитан дали е участвал в срещи на високо ниво, в които от България е поскано нещо допълнително и неизвество за обществото, за да получи зелена светлина за еврото.

Пред БНР, в общия си коментар по темата, Ханке бе доста остър. Той каза, че страната ни не трябва да се присъединява към единната европейска валута. Професорът разкритикува и законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. С тях се записва, че след присъединяването към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането в еврозоната.

"Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират - финансовите и икономически аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос. Най-добрият пример за това е Аржентина, чиято система наподобяваше валутния борд. Не беше съвсем като него, но песото бе обвързано с долара. След това решиха, както пише в изменението "Стоянова", да позволят изменение на валутния курс. Това се случи през март 2001. До края на годината се стигна до „песо хаос“", коментира Ханке. Аржентина изпаднала в неплатежоспособност заради дълга си. "Имаха четири или пет президенти за девет месеца, настъпи пълна катастрофа. Ето защо казвам, че това изменение е много опасно", допълни Ханке. Той изтъкна шест причини българите да говорят положително за валутния борд: 

"Причина номер едно - хората помнят, че един от 59-те най-тежки случаи на хиперинфлация беше в България. Говорим за 242 % хиперинфлация през февруари 1997 година. Юли същата година обявихме валутния борд. Тогава президент беше Петър Стоянов, а аз направих дизайна на борда. Само за една година годишната инфлация се сви до 13 %. Българите знаят: "Валутният борд работи и убива хиперинфлацията".

Причина номер две - валутният борд помогна да България да оцелее при много външни кризи. Говорим за кризата на рублата през 1998 година, след това гръцката дългова криза - 2010. Изобщо да не говорим за голямата депресия през 2009 година.

След това се пренасяме през 2014 година, когато фалира Корпоративна търговска банка. Валутният борд и Управление "Емисионно" в БНБ се справиха страхотно. Честно казано, това беше единствената причина системата да удържи на кризата и хората го знаят.

Също така бих добавил четвъртата причина за високата подкрепа към валутния борд, а именно - фискалната дисциплина. Правителството не може да отиде в БНБ и просто да заеме пари от там, защото има борд. В резултат на това България е фискална звезда сред страните - членки на Европейския съюз.

Валутният борд облича българските политици в "палто по размените им" и ги дисциплинира. Петото нещо е геополитическият фактор. Президентът Стоянов веднъж ми каза в личен разговор, когато България се присъедини към НАТО и Европейския съюз съответно през 2004 и 2007 година, че ако страната не е имала стабилността на борда, никога не би постигнала подобен успех с присъединяването си.

И шесто - валутният борд е най-добрата посткомунистическа институция в България. Практически това е единствената институция, с която България може да се гордее. Работи перфектно и ви пази от всички бури, които са връхлитали страната до момента".

Стив Ханке няма притеснения за курса, но е против приемането на еврото от България. „Бих искал да направя две основни бележки за Европейския съюз и за валутния борд преди да отговоря на въпроса. Първата е за ЕС, който за мен е просто гигантска машина за преразпределяне на пари. Бюрократите правят много пари от това и затова говорят на висок глас колко важен е Европейският съюз, а в същото време - просто пълнят джобовете си. Погледнете ги - всичките бързат да отидат в Брюксел, за да донатъпчат джобовете си. Втората бележка е свързана с валутния борд и лева, обвързан с еврото. Това го прави "клонинг на еврото", практически двете валути са едно и също. България вече е част от унифицираната еврова система, от еврозоната. Единствената разлика е, че България има свои собствени резерви и своя собствена политика“, каза още той пред БНР.

Според него няма никакъв смисъл от ERM II или т.нар. чакалня, която ЕС създаде за страните, които не са въвели еврото, но имат валутен борд. „За да ви демонстрирам колко абсурдно действа ЕС по тази тема, ще дам примера с Черна гора. През 1999 г. бях част от екипа на високо равнище, който работи по смяната на югославския динар. Тогава просто го заменихме с германската марка, а когато еврото бе създадено, Черна гора започна да използва него, защото вече германската марка не съществува. Какво - искате да ми кажете, че Черна гора трябва да основе своя собствена централна банка и да емитира черногорска валута, за да влезе в Европейския съюз и чакалнята за еврозоната. Това може само бюрократ да го измисли. Абсурдно е, те вече работят с евро“, коментира Ханке.

Още по темата