Медия без
политическа реклама

Природният газ в Европа поевтиня с над 70% след пика през август

Русия отвори крана за Италия, но извива ръцете на Молдова

05 Окт. 2022

Газохранилищата в Европа са пълни почти на 90%, а цените в момента са със 72% по-ниски от пика през август, сочат данни на "Рефинитив", цитирани от БТА. 

Цените на едро на газа на борсите в Нидерландия и Великобритания днес паднаха до най-ниското си ниво от юни-юли насам. 

Намалялото търсене на газ, съчетано с повишени доставки от Норвегия и до терминалите за втечнен газ, е успяло да компенсира загубата на 57 милиарда куб. м руски газ, посочва Георг Цахман от мозъчния тръст "Брьогел".

Франция вече си осигури рекордни за последните години запаси от природен газ. Националният енергиен регулатор CRE обяви, че газохранилищата са пълни на 99% преди старта на зимата. Въпреки това препоръката към фирми и домакинства за пестене на всички видове енергия остава в сила - заради непредвидимото поведение на Русия като доставчик. Това се отнася и за останалите страни от Европейския съюз. 

 

Въпреки всички опити на Кремъл да "накаже" европейците за подкрепата им за Украйна с високи цени, измислени ремонти, смени на правилата в крачка и затваряне на газопроводи, страните от ЕС успешно парират енергийния рекет.  Да, зимата няма да е лека, но няма да е "катастрофата", която описваха от щаба на Путин и близки до Москва "независими" анализатори. ЕС напълни предсрочно своите газови резервоари до и над планираните 80%. И дори мистериозните експлозии и опасните течове по "Северен поток" и втория едноименен газопровод, който бе замразен още преди да получи разрешение за работа, не доведоха до реципрочна експлоазия на цените. Тъкмо напротив, на европейските газови борси котировките вървят надолу.

Котировките на природния газ в Европа продължават да падат.   Природният газ в Европа поевтиня с 3,34% тази сутрин, показват данните от лондонската борса ICE.

Норвегия засили доставките, втечнен природен газ пристига от САЩ и от други посоки, а Китай напоследък се позиционира като важен търговец, който купува "излишни" количества природен газ от Русия с голямо намаление ("Газпром" се чуди къде да пласира синьото гориво, след като губи най-големия си пазар - страните от ЕС), а после ти препродава изгодно в Европа.

Руската газова компания "Газпром" заяви днес, че транзитът на газ през Австрия е преустановен, след като австрийският газов мрежов оператор е отказал да потвърди така наречените транспортни номинации, предаде Ройтерс.

На този фон "Газпром" поднови спрените доставки на газ за Италия през Австрия и склони да отсрочи плащания на Унгария. Появиха се и съобщения, че Турция също иска и вероятно ще успее да отложи дължими плащания за газ. В същото време Русия заплаши Молдова със спиране на газа заради неуредени сметки. Става дума за спор за стари задължения от над 700 млн. долара. 

„Газпром“ обяви, че ще доставя 5.7 милиона кубични метра газ на Молдова дневно през октомври. но че си запазва правото да затвори крана във всеки момент, защото Кишинев "редовно нарушава разпоредбите на договора“. Москва сочи като нарушение именно неплащането на стари задължения. Но Кишинев оспорва претенциите, като посочва, че няма да покрива задължения на т.нар. Приднестровска молдовска република –  сепаратистки проруски район, източно от река Днестър, който ползва природен газ доставките за Молдова, а не го плаща. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Газпром

Още по темата