Quantcast
Природният газ в Европа поевтиня с над 70% след пика през август | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Природният газ в Европа поевтиня с над 70% след пика през август

Русия отвори крана за Италия, но извива ръцете на Молдова
4 486

Газохранилищата в Европа са пълни почти на 90%, а цените в момента са със 72% по-ниски от пика през август, сочат данни на "Рефинитив", цитирани от БТА. 

Цените на едро на газа на борсите в Нидерландия и Великобритания днес паднаха до най-ниското си ниво от юни-юли насам. 

Намалялото търсене на газ, съчетано с повишени доставки от Норвегия и до терминалите за втечнен газ, е успяло да компенсира загубата на 57 милиарда куб. м руски газ, посочва Георг Цахман от мозъчния тръст "Брьогел".

Франция вече си осигури рекордни за последните години запаси от природен газ. Националният енергиен регулатор CRE обяви, че газохранилищата са пълни на 99% преди старта на зимата. Въпреки това препоръката към фирми и домакинства за пестене на всички видове енергия остава в сила - заради непредвидимото поведение на Русия като доставчик. Това се отнася и за останалите страни от Европейския съюз. 

 

Въпреки всички опити на Кремъл да "накаже" европейците за подкрепата им за Украйна с високи цени, измислени ремонти, смени на правилата в крачка и затваряне на газопроводи, страните от ЕС успешно парират енергийния рекет.  Да, зимата няма да е лека, но няма да е "катастрофата", която описваха от щаба на Путин и близки до Москва "независими" анализатори. ЕС напълни предсрочно своите газови резервоари до и над планираните 80%. И дори мистериозните експлозии и опасните течове по "Северен поток" и втория едноименен газопровод, който бе замразен още преди да получи разрешение за работа, не доведоха до реципрочна експлоазия на цените. Тъкмо напротив, на европейските газови борси котировките вървят надолу.

Норвегия засили доставките, втечнен природен газ пристига от САЩ и от други посоки, а Китай напоследък се позиционира като важен търговец, който купува "излишни" количества природен газ от Русия с голямо намаление ("Газпром" се чуди къде да пласира синьото гориво, след като губи най-големия си пазар - страните от ЕС), а после ти препродава изгодно в Европа.

На този фон "Газпром" поднови спрените доставки на газ за Италия през Австрия и склони да отсрочи плащания на Унгария. Появиха се и съобщения, че Турция също иска и вероятно ще успее да отложи дължими плащания за газ. В същото време Русия заплаши Молдова със спиране на газа заради неуредени сметки. Става дума за спор за стари задължения от над 700 млн. долара. 

„Газпром“ обяви, че ще доставя 5.7 милиона кубични метра газ на Молдова дневно през октомври. но че си запазва правото да затвори крана във всеки момент, защото Кишинев "редовно нарушава разпоредбите на договора“. Москва сочи като нарушение именно неплащането на стари задължения. Но Кишинев оспорва претенциите, като посочва, че няма да покрива задължения на т.нар. Приднестровска молдовска република –  сепаратистки проруски район, източно от река Днестър, който ползва природен газ доставките за Молдова, а не го плаща. 

 

Ключови думи:

газ, Газпром

Още

Мистериозни кораби "изплуваха" край взрива на "Северен поток"

13.11.2022

47390
Следствието разпита енергийния министър за „Газпром"

10.11.2022

1056
Германска фирма снабдява с керосин руските изтребители в Украйна

05.11.2022

13182