Медия без
политическа реклама

Правителството предлага заведенията да отворят около 18 февруари

Недоволни от късната дата, ресторантьорите отговориха със заплаха за "стачка"

19 Яну. 2021Обновена

Ресторанти, кафенета, сладкарници и заведения за хранене да започнат работа около 18 февруари. За отваряне на нощните клубове и дискотеки ще се мисли през март. Това са предложили министрите на здравеопазването и на туризма на днешната си среща с браншовите организации на ресторантьорите. В дискусията са участвали също министърът на труда Деница Сачева и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Представителите на бранша обаче твърдо настояват заведенията да бъдат отворени още на 1 февруари. Те дори се заканиха, че в противен случай още в края на седмицата ще "преминат към ефективни стачни действия" (което е нелепо, тъй като имат забрана да работят). Предния ден бяха малко по-точни с понятията - заплашиха с гражданско неподчинение. Става дума за копиране на италианските им колеги, които решиха да сгазят забраната и да отворят пицариите и кафенетата.  

Заради втората вълна на COVID-пандемията обектите за хранене у нас бяха затворени в края на ноември, а нощните клубове и дискотеки - още през октомври.  Заповедта на здравния министър за забрана за работа е до 31 януари.

"Нашето предложение бе в двуседмичен период след 4 февруари, за да се види каква е тенденцията и тогава да се отварят заведения", обясни след срещата вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. "Те може да започнат да работят при условията, при които работят ресторанти в курортите и в хотелите - с 50% ограничение на капацитета, строго спазване на противоепидемичните правила, както и вечерен час на работа. За развлечения в момента не се говори", обясни Николова.

"Настояваме заведенията да бъдат отворени на 1 февруари с 50% капацитет и не отстъпваме от това", заяви след срещата председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов. От бранша са склонни да приемат нощните клубове и дискотеки да заработят последни -  от 1 март.

Съгласие не е постигнато и за вечерния час на работа на ресторантите - според правителството той трябва да е 22.00 ч, но браншът настоява за 23.00 ч.

В понеделник бизнессруженията на собствениците на заведения заплашиха със самоволно отваряне на обектите след 31 януари, но здравният министър Костадин Ангелов заяви, че има други приоритети и че няма да се поддаде на натиск и заплахи.

 

"Ние казахме твърдо от 1 февруари. Ще изчакаме сега до четвъртък-петък, за да се вземе окончателното решение. Пак казвам: ние не отстъпваме от 1 февруари за заведенията, а от 1 март - за нощните заведения", обяви днес  Алибегов.

По време на срещата министрите са уверили ресторантьорите, че ще получат обещаната финансовата помощ от държавата. От Сдружението на заведенията заявиха, че до момента персоналът още не е получил помощта от 24 лв. на ден за месец декември. Не е започнало изплащане и на обещаните компенсации за собствениците на заведения в размер на 20% от оборота за месеците, в които стоят затворени.

Не обсъждаме вариант за отваряне на заведенията". Така здравният министър Костадин Ангелов отговори на ресторантьорите, които по-рано заплашиха с бунтове, ако не бъдат отворени след 31 януари.

По-рано днес на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов бе обсъдено разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси. В съвещанието са участвали освен министрите и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за разхлабване на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, съобщи правителствената пресслужба.

Както вече е известно, на 4 февруари, когато започва вторият учебен срок, по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. „Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание.

По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22:30 часа вечерта.

„Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че настоящите мерки са доказаби, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболелите с приблизително с 1%, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?