Медия без
политическа реклама

Правителството харчи ускорено, но бюджетът все още е с излишък

31 Окт. 2020
Илияна Кирилова

В условията на безпрецедентна здравна и икономическа криза разходите на държавата растат ускорено, но бюджетът все още е с излишък. 

Към края на октомври салдото по консолидираната фискална програма (държавния бюджет заедно с бюджетите на общините, здравната каса и Държавното обществено осигуряване) се очаква да бъде положително в размер на 618 млн. лв. (0,5 % от прогнозния БВП), съобщи финансовото министерство. Предният месец превишението на приходите над разходите бе с 253 млн. лв. повече и достигаше 871.4 млн. лв. До юли обаче излишъкът надвърляше 2 млрд. лв., заради задържаните редица планирани разходи, основно капиталови инвестиции.

От финансовото министерство обясняват, че по-високите разходи през октомври са свързани с плащания по мярката за запазване на заетостта "60/40", месечната добавка към пенсии в размер на 50 лева, плащания към земеделските стопани, както и традиционно по-високите разходи през есенно-зимния сезон. 

Общо за десетте месеца на годината бюджетните разходи са на стойност 35.694 млрд. лв., става ясно от справката на МФ. Това е с близо половин милиард повече от същия период на миналата година, но тогава държавата направи един голям еднократен харч от близо 2 млрд. лв. по сделката за американските изтребители.

До края на годината през двата месеца ноември и декември правителството се кани да изхарчи над 13 млрд. лв. Това става ясно от внесената в парламента втора поредна актуализация на бюджета за 2020 г. С нея властта иска планираният дефицит от 3.5 млрд. лв. (3.5% от БВП) се завишава до 5.2 млрд. лв. (4.2% от БВП), а разходите да се завишат до 48.7 млрд. лв. Над 800 млн. лв. от извънредните разходи са предвидени за ремонти и изграждане на пътища и магистрали.

Приходите в бюджета към октомври 2020 г. са в размер на 36.312 млрд. лв. Съпоставени със същия период на 2019 г., данъчните и неданъчните постъпления се свиват с 410,9 млн. лв., докато постъпленията от европомощи нарастват с 404,7 млн. лева. През последните месеци се наблюдава плавно подобрение при основните данъци, с което постепенно се компенсира натрупаното забавяне през първите месеци след избухването на пандемията, посочва финансовото министерство.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата