Медия без
политическа реклама

Най-новата част от "Хемус" е по-тясна и само до 120 км/ч

Голям проблем е качеството и скоростта на проектиране, коментира министър Шишков

18 Окт. 2022

Новият 16-километров участък на автомагистрала „Хемус“ от Белокопитово до Буховци, който днес откри служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков, е по-тесен от обичайните параметри за магистрала. Затова и ограничението на скоростта по него ще бъде 120 км, а не 140 км в час, съобщи БНР.

Участъкът от "Хемус" бе завършен и пуснат в експлоатация с повече от две години закъснение. Стойността на строителството е 120 млн. лв., като първата копка беше направена през август 2018 г. По трасето са изградени 7 виадукта, 8 мостови съоръжения и 10 селскостопански подлеза.

"Участъкът е по-тесен, тъй като такъв е бил проектът преди няколко години", посочи министър Шишков. Според техническия директор на шуменската фирма изпълнител „Автомагистрали – Черно море“ Асен Тодоров, по-тесният път няма да създава опасност за движението. Спестеното разстояние е от аварийната лента и от разделителната линия на пътя. 

Движението по магистралата до Буховци вече е пуснато. Към момента са изградени 190 км от общо 420 км по автомагистрала „Хемус“. Активно се работи за намирането на трасе за 7-и и 8-и лот на магистралата, както и за узаконяването на 4-ти и 5-и лот чрез изменение в Закона за устройство на територията, посочи министър Шишков.

НОВИ ПРОВЕРКИ

Преди ден Шишков заяви пред Bulgaria ON AIR, че МРРБ започва активни проверки на ремонта на жълтите павета по централния софийски булевард "Цар Освободител", довел до повторен ремонт заради недобре свършена работа.

"Правим го не за да навредим на общината, а с цел да помогнем и да бъде спазен срокът за завършване на обекта – до март 2023 година. Столична община е закъсняла изключително много в изграждането му", каза Шишков. Той коментира, че от 1936 година, когато паветата са били основна настилка, е имало правилник за реденето им и тогава не е имало проблеми.

Шишков призова фирмата строител да посочи дали проблемът е в нея или в проекта: „Очакванията са  фирмата строител – в случая „Трейс Груп“, да излезе и да каже: „ние сме виновни, защото редим лошо“ или „проектът не е добър и изпълнявайки го се случва това“.  Нека фирмата каже те ли са виновни или проектът е некачествен. Защото при некачествен проект колкото и да се пренареждат паветата, ефектът ще е един и същ и ще се губи още време".

Според нето проблемите с ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“ също се дължали на лошо проектиране, след като е имало 8 заповеди за преработка към основното разрешение за строеж от 2015 г. По думите му и в този случай, и с жълтите павета на "Цар Освободител", правят впечатления едни и същи неща - разделянето на етапи и преработките в проектите. 

При изграждането на автомагистралите също имало проблем с качеството и скоростта на проектиране. За много участъци липсвали проекти или те претърпявали преработки по време на строителството, защото не били добри в началната им фаза. Шишков даде пример с магистрала „Европа“, за която е одобрил изменение на вече одобрен ПУП в частта до Калотина, тъй като не било предвидено осветленията на пътните възли. Друг пропуск бил непревдивени в никакъв план около 150 метра между ГКПП Калотина и началото на магистралата. 

За съвместните проверки с МВР на лотове 2 и 3 на АМ „Тракия“ регионалният министър отхвърли упреците, че е пиар акция. Проверката е била поискана още през април от АПИ в рамките на редовния кабинет.  

Той обясни, че проблемът с установения недостиг на достатъчно материал при строителството води до по-краткия експлоатационен живот. "Голяма част от магистралите не са построени, а съществуващите вече трябва да се ремонтират. Когато затваряме и малкото магистрали за ремонт, създаваме проблеми за движението. Ако не искаме да живеем по този начин, държавата трябва да промени цялата системата“, подчерта министърът. По думите му пътните фирми трябва да започнат да работят по нов начин и да сключват отделни договори за текущ и за основен ремонт.

Още по темата