facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

НАП "провали" десетки коледно-новогодишни банкети

През декември бдителни инспектори са затворили над 20 заведения в цялата страна заради криене на обороти
6 263
 Авторът
Така инспекторите от звеното "Фискален контрол" обозначават нарушителите.

Бдителни инспектори на НАП провалиха сметките за печалба на десетки заведения и вгорчиха празниците на техни клиенти, направили резервации за тържества и банкети през декември.

При проверки около Никулден, 8-и декември, Коледа и Нова година в цялата страна служители на спецзвеноно "Фискален контрол" са запечатали над 80 търговски обекта - барове, ресторанти, дискотеки, магазини, заради нарушения на данъчното законодателство, научи в. "Сега". Сред попадналите в клещите на НАП са известни заведения като клубовете  "Планет" в София до НДК и "Сикретс" в Стара Загора. Заради наказателната акция на данъчните, довела до запечатване на ресторанти и дискотеки за цял месец, серия планирани банкети са били отменени.

Столичният клуб "Планет" например бе затворен на 14 декември и хората, запазили там места за фирмено парти, просто си получили обратно парите. Потърпевши твърдят, че от заведението им обяснили по телефона, че причината е "профилактика". Но познатите лепенки на НАП със знака "СТОП" с червени букви върху входните врати на клуба издали истинската причина - затваряне заради данъчни нарушения. 

 

„През декември служители от Главна дирекция „Фискален контрол“ са извършили 331 броя тематични проверки на и около Никулден, студентския празник, Коледа и Нова година, с цел превенция и насърчаване към спазването на данъчното и осигурителното законодателство", съобщиха от НАП в отговор на запитване от в. "Сега". В резултат на проверките са били затворени 86 търговски обекта. В София са били затворени 8 заведения, във Варна и Пловдив по пет, сочи справката, подготвена от приходната агенция. 

 Най-често извършваните нарушения са неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите в касите и отчетеното според касовите апарати, посочват от НАП.

Запечатването на обекти се оказа една от най-ефективните мерки на НАП. Затварянето на оборотно заведение за цял месец е много по-сериозна санкция за собственика от налагането на глоби, защото освен солидни парични измерения има и негативен имиджов ефект. 

 

Запечатани обекти през декември според справката на НАП:

София - 8 заведения и 17 магазина

Пловдив – 5 заведение и 18 магазина

Варна –  5 заведения и 10 магазина

Бургас – 2 заведения и 12 магазина

Велико Търново – 1 заведение и 10 магазина

 

 

 

Все още няма коментари

Още

НАП търсят 31 фискални агенти

29.06.2020

Обновена

3957 2
Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3445 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

3578 11

Влез или се регистрирай за да коментираш