Quantcast
НАП: Парите за COVID-тестове на персонала са необлагаем разход | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

НАП: Парите за COVID-тестове на персонала са необлагаем разход

Три закона задължават фирмите да се грижат за здравето и безопасния труд на хората си, припомнят данъчните
1 479
 Илияна Кирилова

Сумите, които фирмите плащат за тестване на персонала за коронавирус, се признават за разход за целите на данъчното облагане. Това става ясно от отговор на Националната агенция за приходите, изпратен до "Капитал". С други думи, бизнесът не дължи данък върху сумите, дадени за тестове (PCR и подобните им) на работниците и служителите.

 

От НАП изтъкват,  че "работодателите са задължени да осигурят надеждна диагностика на персонала, така че да се предотврати разпространяване на заразата". Това задължение произтича от три закона - Кодекса на труда, Закона за здравословни и безопасни условия на труд и Закона за здравето.  И логично извършените от фирмите разходи за PCR или други тестове (например антиген тестове), чрез които се постигат целите на законодателството, се признават за данъчни цели на основание на чл. 11 от ЗКПО. 

Данъчните подчертават, че разноските за направените изследвания трябва да са надлежно отчетени - с първичен счетоводен документ, отразяващ  стопанската операция.

 

Какво гласи законът 

Кодексът на труда изисква работодателят да осигури здравословни и безопасни условия на труд, така че опасността за здравето и живота на работника или служителя да бъдат отстранени, ограничени или намалени.

Законът за здравословни и безопасни условия на труд  повелява работодателят да осигури ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин, а  според чл. 16, ал. 6 от същия закон  всички разходи за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са за сметка на работодателя. 

Законът за здравето гласи, че при опасност от или при епидемично разпространение на заразни болести държавните и общински органи, физическите и юридическите лица  трябва да оказват пълно съдействие на органите на  държавния здравен контрол.

Ключови думи:

НАП, фирмени разходи
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът отмени запор за близо 1 млн. лв. на основна фирма на Божков

26.01.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4465 10
НАП се похвали с кампания "Къде е Бончето?"

24.01.2021

2728 3
Брюксел разреши COVID-компенсациите за затворените фирми

20.01.2021

МИЛА КИСЬОВА

475

Коментари

Льо Клер

С разходите за дезинфекциращи препарати и съоръжения няма изрични указания на НАП и такива неща от фирмите се купуват или без документ или се рискува напастта да има претенции, ако се отчетат като разход, без да се плаща данък "разходи". 😖

HBK

„Трогателна” е загрижеността на НАП (а и на много други „отговорни” държавни институции) за безотговорното разходване на държавни средства за безполезни „тестове” , а вероятно и за съмнителни (в ефективността си) ваксини. Парите (и за двете) бяха осигурени безпроблемно и предварително. И това на всички управленчески нива. Госпожата от ЕС-то поръча и плати в аванс 300 млн ваксини. Още непроизведени.

Тая припряност в разходването на умопомрачителни по размер средства е  меко казано ... озадачаваща. Само да добавя, че парите дори и да излизат от държавния (а не личен) джоб, съвсем не значи, че не удрят по и без туй изтънения джоб на Българина (или Европееца).

Защото тези милиарди (особенно пък комбинирани с милиардите дадени вече за военните хвърчила, друга една озадачаваща „покупка”) биха могли да бъздат насочени към организиране на достъпни и действащи отделения за интензивно лечение и грижи към областните болници. А това вече е несъмнена, реална и дори ефективна борба с вирусите, дори с коронования от тях.

Диагностик

Президентът на Русия Владимир Путин няма намерение да се ваксинира срещу коронавируса с първата регистрирана в света ваксина "Спутник V”, обясни неговият глас Дмитрий Песков.

По думите на говорителя президентът няма намерение да става доброволец на ваксината преди да започне масово имунизиране в страната.

Не си патриот, Вова!

Влез или се регистрирай за да коментираш