facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

НАП: Онлайн търговците може да издават електронни касови бележки

778

Електронните търговци могат да издават онлайн бележка, вместо касов бон, за извършените от тях продажби, без за това да им е необходимо физическо фискално устройство,  съобщават от Националната агенция по приходите.

Условие за този алтернативен начин за отчитане на продажбите е плащането за покупката да е неприсъствено - с кредитна или дебитна карта, като документът ще бъде изпращан на клиентите по имейл. Бележките се издават чрез специализиран софтуер и трябва да съдържат задължителни реквизити, като данни за търговеца, уникален номер на клиентската поръчка, референтен номер на финансовата трансакция, QR код и др.

Промяната в Наредба 18 в ползва на електронните търговци, които приемат плащания единствено с банков превод или банкови карти, бе направена преди няколко месеца. Преди това наредбата ги задължаваше да свържат електронния магазин с касов апарат и да печатат касови бележки дори и за плащания онлайн с кредитни и дебитни карти.

На практика улеснената процедура се официализира от 1 август, защото оттогава започва да работи новата електронна услуга на НАП за подаване на данни на продажбите от електронен магазин. 

Чрез това деклариране онлайн търговците, избрали алтернативния начин за отчитане на продажбите, ще отчитат всеки месец направените поръчки, по които са извършени доставки на стоки и услуги, спазвайки новите изисквания на Наредба 18, посочват от НАП.

Досавчиците на платежни услуги също трябва да подават информация за наредените през банковите карти плащания, направени през виртуални POS терминали и извършените трансакции, напомнят от НАП.

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

50 млн. евро, инвестирани в софтуери за продажби, отиват на вятъра

17.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

3474 8
Бизнесът произведе 194.5 млрд. лв. - 12% ръст за година

07.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

3661 71
Финансовото министерство даде заден за наредбата за касовите апарати

31.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

4964 10

Коментари

Sir Mano

Бележките се издават чрез специализиран софтуер и трябва да съдържат задължителни реквизити, като данни за търговеца, уникален номер на клиентската поръчка, референтен номер на финансовата трансакция, QR код и др.

1. Кой е този "специализиран софтуер"?

2. Има ли някъде спецификация на тази бележка, какво ще е - картинка, PDF, бинарен файл, четим с определено приложение (евентуално на НАП)

3. Кой ще я генерира - сървис на НАП по подадени данни или електронните магазини самостоятелно?

 

Влиза в сила от 01.08.2020 г.! Иха! А кога ще заработи, при положение, че няма отговори на горните въпроси, а и на производителите на софтуер ще им трябва време да имплементират промените?

 

Иначе посоката е правилна!

Мицо

От НАП опитали да оправят нещо идиотско, ама го оправили само на половина. Като за полуидиоти...

Влез или се регистрирай за да коментираш