Quantcast
Да купя ли от този е-магазин? | СЕГА
facebook
twitter

Консулт

Да купя ли от този е-магазин?

Как да разпознаем фалшивите отзиви за стоки и услуги, продавани от онлайн търговци
419
 Pixabay

Пазаруването на всякакви стоки и услуги онлайн става все по-полулярно. Но как да разберем дали даден е-търговец е коректен - при огромното предлагане от хиляди сайтове и портали? Разбира се,  ако видите оферта за очила "Рейбан" за 10 долара, веднага трябва да ви светне "червена лампа", че нещо не е наред. Но много често няма видими причини да се усъмните, просто е-магазинът не е много известен. Тогава може да проверите какви са отзивите от клиенти, които вече са поръчвали от този търговец, и да видите дали няма "опарени".  Но и това не дава 100% гаранция - дори всички мнения да изразяват задоволство, предупреждава Асоциация "Активни потребители". От сдружението напомнят за нерядко прилагана порочна практика - е-търговецът сам си фабрикува възторжени отзиви уж от клиенти и рецензии от "авторитетни специалисти". Ето няколко ценни съвета как да разпознаем фалшивите коментари:

1. Има ли много еднакво звучащи мнения? 

Обикновено авторът на лъжливите мнения е един, има определен стил на писане и използва определен набор от думи. Ако похвалите ви звучат еднакво, по-добре си потърсете друг доставчик. 

2. Намирате много малко отзиви?

В този случай също е по-добре да се ориентирате към по-посещаван уебсайт.

3. Всички рецензенти отскоро ли са? 

Внимавайте за отзиви от нови акаунти. Повече доверие вдъхват резенции от дългогодишни членове на сайта. Може да откриете, че човекът е прегледал стотици уебсайтове, което му дава повече доверие, отколкото някой, който е прегледал само един сайт.

4. Прегледът на стоката е прекалено обстоен или твърде лаконичен? 

Фактите са важни при отзивите -  не се доверявайте на рецензия, ако детайлите са прекалено малко или пък прекалено напоителни (второто е много типично за сайтове, предлагащи "чудодейни" лекарства и козметика, обилно придружени с отзиви на  щастливи "клиенти" и рецензии от "суперспециалисти").

 

Още

НАП търси данъци от 7000 души, търгували онлайн

26.09.2021

6044
НАП: Онлайн търговците може да издават електронни касови бележки

30.07.2020

1312
Жалбите срещу онлайн търговци са скочили двойно

13.05.2019

АЛИСА ИВАНОВА

261