Медия без
политическа реклама

КЕВР глоби американската AES Гълъбово за укрита информация

Тецът гигант е приел да плати без възражения санкцията от 10 000 лв.

 Еврорегламентът налага прозрачност в борсовата търговията с електроенергия.
AES България
Еврорегламентът налага прозрачност в борсовата търговията с електроенергия.

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че е глобила "Ей И ЕС – 3С Марица-изток I" ("AES Гълъбово", известна и като едната от двете американски централи) за укриване на информация.

Централата е нарушила REMIT - европейския регламент за търговията с енергия. Регламентът задължава производителите на ток да уведомяват борсата, ако тяхно съоръжение внезапно излезе от строя. Но тецът в Гълъбово не е съобщил за "непланирана недостъпност на негово съоръжение за производство на електроенергия, а е било задължително да го направи -  на платформата за публикуване на вътрешна информация на Българската независима енергийна борса (БНЕБ)", поясняват КЕВР. 

Нарушението е от октомври миналата година. Предприятието не е обжалвало санкцията. Тя е в размер на 10 000 лв, което за ТЕЦ гигант е "Бълха го ухапала". 

От енергийния регулатор подчертават, че за първи път налага глоба за такъв тип нарушение на изискванията за прозрачност, заложени в чл. 4 на от REMIT.  Текстът гласи, че "всички участници на пазара за търговия на едро с енергия, регистрирани в Централизирания европейски регистър на енергийните пазарни участници, оповестяват публично, навременно и ефективно вътрешна информация, включително планирани или непланирани спирания на производствените си съоръжения.

Целта е информацията да достигне до възможно най-широк кръг от заинтересовани страни, като по този начин се гарантира прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия.

Последвайте ни и в google news бутон