Медия без
политическа реклама

Катар измества Русия като доставчик на газ за Европа

21 Окт. 2023
Договорът между "Шел" и Катар, подписан от Саад Шерида Ал-Кааби, министър на енергетиката на Катар и изпълнителен директор на  QatarEnergy, и Ваел Саван, изпълнителен директор на "Шел", ще осигури доставки на газ за години напред
Договорът между "Шел" и Катар, подписан от Саад Шерида Ал-Кааби, министър на енергетиката на Катар и изпълнителен директор на QatarEnergy, и Ваел Саван, изпълнителен директор на "Шел", ще осигури доставки на газ за години напред

Неуспешният опит на Русия да "замрази" Европа, за да я принуди да се откаже от подкрепата за Украйна, трайно лиши "Газпром" от най-големия му пазар за години напред. Катар сключи две крупни и дългосрочни сделки за доставки на газ в страните от ЕС, които ще заместят около 15% от довоенния импорт от Русия.

QatarEnergy се договори с Shell за доставката в Нидерландия на втечнен газ за 27 години. Миналата седмица аналогична сделка за Франция бе подписана с TotalEnergies. По всеки от договорите Катар ще доставя 3,5 млн тона втечнен газ годишно. На практика Катар ще може напълно да замени обемите, които "Газпром" доставяше по спрения през 2022 г. газопровод Ямал-Европа.

През 2030 г. европейските клиенти ще могат да получат 27 млн. тона втечнен газ (37,8 млрд. куб. м) годишно, като 9 млн. тона от тях ще са от Катар, сметна Каушал Рамен от Rystad Energy.

Европейските страни не планират да възобновят сътрудничество с Русия, дори след край на войната в Украйна. "На тези отношения беше сложен край", заяви в сряда германският посланик във Великобритания Мигел Бергер. "Връщане назад няма да има", потвърди министърът на енергетиката на Великобритания Греъм Стюарт.

Германия, която силно пострада от спирането на руския газ /той покриваше половината от доставките/, през ноември 2022 г. също се договори с Катар за закупуване на по 2 млн. тона втечнен газ за 15 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата