facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

И в кризата плажове искат по 7-8 лв. за чадър

На сайта на МТ се мъдрят цени на сянката и на шезлонга от миналото лято
5 636
 Илияна Кирилова

Николина Ангелкова непрекъснато обогатява  ролята си на министър на туризма с нови трагикомични изказвания и действия.  След като неотдавна великодушно "разреши" тази година лятото да продължи до октомври, в петък тя призна, че летният сезон ще бъде много тегав, но и отбеляза, че е "по-добре лош сезон отколкото никакъв".  

Положението в туризма се влошава не само от коронавируса, който просто отказва да си тръгне, но и от множащите се изяви на нагло печалбарство по плажове и по заведения, съчетано с безхаберието на отговорните институции. Вече доста курортисти, престрашили се да отидат да събират тен и йодни пари на родното Черноморие, научиха горчив урок - ако чадърите и шезлонгите на плажа са евтини, това обикновено означава, че задължително ще им натрапят нещо нежелано и скъпо - например шалте за 5 лева, безжичен интернет за същата сума (няма значение, че вие си имате прекрасен интернет на телефона или таблета) или неизбежна консумация на прилежащия бар, където кафето струва 8 лв., а минералната вода - 5 лева.  Но според ресорното министерство концесионерите на пясъчната ивица имат право да слагат каквито си искат цени на плажните екстри или в заведенията, стига да са ги показали на клиентите на информационни табели.

През пролетта Ангелкова обещаваше, че за това лято министерството й ще пусне мобилно приложение, чрез което всеки ще може на мига да провери от телефона си има ли места на плажа и колко струва чадърът. Е, вече сме юли, а апликацията още никаква я няма. Затова пък на сайта си МТ е сложило интерактивна карта и там човек наистина  може да види на кой плаж какви са тарифите за сянката, шезлонга или шатрата. Бедата е, че електронното помагало" не е "ъпдейтнато" и показва не актуалните цени, а миналогодишните, а те са доста стряскащи. Ресорната министърка много се гордее, че като антикризисна мярка успя да спазари с концесионерите намаление с между 50% и 100% на тарифите за плажните принадлежности срещу намаляване и дори опрощаване на концесионните такси. Но на интерактивната карта ковид намаленията не са отразени и там се мъдрят стряскащо високи числа. За плажа "Каварна първа част" например пише, че чадърът и шезлонгът струват по 10 лева. За "Божурец-Топола 2 и 3" излиза само една цена - 35 лева, и тя се отнася за комплект от чадър с 2 шезлонга и 2 хавлии. На "Божурец-Топола 1" чадърът е 15 лв., а чадър+два шезлонга - 22 лв.   

Е-справката за "Иканталъка 2" е озадачаваща - шезлонгът е 5 лв., а чадър+шезлонг струва 30 лв., показва картата на сайта на МТ. Шатрата пък е 100 лв., като не се разбира само навес ли включва. Созополският плаж "Харманите" впечатлява с това, че шезлонгът струва 7 лева и е по-скъп от чадъра, който е 6 лв. На "Буджака" плажните принадлежности са по 8 лева парчето, на "Смокините" шезлонгът е 10 лева и т.н. Соленичко изглежда и на плажа "Градина - централен, част 2" - 20 лв. за чадър и 15 лв. за шезлонг.  Рекордът за скъпа сянка принадлежи на "Стамополу-перла":   

Резултат с изображение за Стамополу Перла    Стамополу-перла

      Цена на чадър: 25лв.
      Цена на шезлонг: 10лв.
      Цена на чадър+шезлонг: 35 лв.

Изброените цени от интерактивната карта всъщност са стари, за сезон 2019.  Явно нито Ангелкова, нито някой от подчинените й в МТ се сеща, че данните трябва да се обновят. А актуалните тарифи, с намаленията, ги има на сайта (вижте тук), но са трудно откриваеми - намират се в секцията "Новини", в съобщението от  31 май, че това лято 25 плажа (от общо 109) ще радват курортистите с нулеви цени.  

Факт е, че наистина има такива места. Някой от тези същите плажове обаче "радват" клиентите си с натрапени "екстри" като задължителна платена постелка или масичка към шезлонга и с безумни цени в прилежащите заведения - като 8 лв. за кафе, 10 лв. за порция картофки и 6 лв. за седене върху барбарон вместо върху обикновен стол.  

Вместо сурово да накажат печалбарите, които отблъскват клиентите и развалят имиджа на българския туризъм, при това в критичен за отрасъла период, ресорното министерство и Комисията за защита на потребителите посъветваха курортистите зорко да следят за табели и надписи, за да се чудят после защо им поднасят солени сметки. Ако концесионерът е предупредил с надпис, че събира 5 лв. за wi-fi на плажа или за шалте, няма не искам, няма недей - плащаш, коректно си бил информиран, обясняват напоследък институциите. Ангелкова не наложи санкция дори за случая, в който на плаж в Слънчев бряг тръгнаха да събират бомбастични суми за чадър и шезлонг, а когато социалните мрежи и медиите раздухаха случая, оправдаха гафа с  новопостъпил служител който объркал папките със стария и новия ценоразпис. Техническа грешка било, каза повелителката на концесиите.  

А дори и след намаленията плажуването на места остава скъпо. На "Камчия" и на "Божурец- Топола" например чадърът се таксува по 7.50 лв.  На "Градина централен 2" сянката излиза 8 лева, а шезлонгът 6 лв.  На “Стамопуло-перла” край Приморско чадърът е 6 лв., а шезлонгът - 7,50 лева.

 

 

 

 

 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВнР представя с интерактивна карта условията за пътуване в чужбина

14.07.2020

1982 2
НОЩ и политици срещнаха първите туристи с ръченица и дарове

26.06.2020

Обновена

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

11913 58
Повечето хотели в България няма да отварят това лято

07.06.2020

5950 15

Коментари

Скрудж

А защо никой не си спомня за цените на морето, от времето на соца?

През 70-те и 80-те редовно почивах на "Златните" и имам реални спомени за ритуалното"дране" на което беше подложен всеки български турист. 

ppipi7766

Концесионерите злоупотребяват от години с мълчаливото съгласие на държавните агенции.

Схемата е проста, колкото по-скъпи са услугитетолков по-голяма е коцесионната такса или"отката" към някой велможа.

В средата на сезона някоя турстическа министерска патка изоква колко са лоши частниците , налагат се глоби за пред медиите, после съда ги отменя и колелото се завърта.

Тази година държавата самоволно прибра цяла такса, намали таксите на половина, разреди чадърите и се чуди защо правилата не се спазват.

Ако наистина бяха толкова загрижени да бяха върнали концесионните такси, и тогава да мрънкат.

за чужденците плащаме 35 евро на седалка в чартър, българите ги кълнем да изберат родното мръсно,и скъпо черноморие.

Е ми не става само с лапане.

 

pasamaz

Какви концесии какви пет лева. Общините да си поемат поддръжката, почистване и стопанисване на плажове. Даже и да работят на себестойност пак ще има смисъл от създадените работни места. В Гърция общината е задължена да почиства дори плажовете, които по достъп са на практика частни. И го прави. Каква точно философия има в сковаването на навес или закупуването на чадъри и шезлонги та не им стига "административен" капацитет ??!

Domi

Ако общината си вземе плажната ивица както си беше преди 1989г. кметовете няма да могат да вземат под масата....дават в Поморие 12 декара плаж  за 120 к. на година с 14 заведения  ....един от 5 те плажа.....

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...баровете и заведенията по плажовете трябва да бъдат сринати с танкове и изринати с багери...

 

...заведения да се строят там където има земя а не пясък...нищо няма да му стане на туриста да направи 20 крачки повече за да стигне до заведението...

 

...а държавата трябва да стопанисва плажовете а не да ги раздава на  мутри и после да се чуди как да контролира цените на чадърите и шезлонгите...на Слънчака Ангелката е дала вече 2/3 от плажа на Маджо...остава и другата третинка и скоро целия плаж ще е на Маджо...

 

...прост народ...слаба държава...

VBA...

А, на Маргините какво е дала?

 

--Дала, като, че плажа е на баща и!

Domi

Маргините имат 13 концесии завалиите.... за 20 години....таман преди 2 години подписаха повечето .....само събират от поземлените владения,  предоставени от ....Тиквон сюзерена.....и на Алепу са "наши" ора....  

Платон
снимка на Платон

Охо... танкове и багери? Мъдро... така се налива битоня. Ся коя ще е зурлата... се мутра на мисла. 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Поради строгите икономии, беднотия и сюрмашия е налегнала министрите от правителството на Чекмедже-Бабаитина.Горката Николина ходи на работа със съдрани ръкави и с пембяна чанта от Илиенци, за има-няма 20 лева.В туй време обаче народът по Територията Му охолства и добрува с 200 ойро пенсия и 400 заплата.Даже се чуди къде да си харчи оставащите излишъци.По тъйзи причина, явно мнозинството гербави бабички даряват тез ненужни им пари лично на Н.В.Благородие, та да ги съхранява на тайно място в нощното си шкафче.

Johnny2965

Представяте ли си колко сив, труден и жалък е животът на "почиващия", предпочел българското черноморие!

Evasion

Наскоро ми се наложи да пътувам до Гърция през Кулата... за жалост - служебно. Направи ми впечатление огромното количество автомобили с румънски номера от Букурещ. Това значи, че тези хора са влезли през Русе, преминали са през цяла България до Петрич, висят часове на опашката на Кулата, само и само за да почиват в Гърция. При положение, че Албена, Златните и т.н. са им стотици, може би хиляди километри по-близо. Нямам повече коментари нито за калинката ангелкова, нито за българския туризъм като цяло.Някои хора знаят само един-единствен начин да изкарват пари и неуважават клиентите си.

sega_veteran

Снимката на Тукана е изумителна.

Не вярвам някой актьор да успее да я повтори.

От нея блиха ... хм, направо цвърчи и мозък и интелект и излъчване и неподправена красота.

Ето на такъв човек да се довериш да те управлява.

"Мене слушай бе, и от затвора няма да излезеш."

Интервал

И защо да не искат? Нещо да се е променило в корупционната схема наречена "концесии", освен че удължиха сроковете. Тази бяла птица няма да я има скоро така или иначе, но другото трябва да си върви.

Влез или се регистрирай за да коментираш