Quantcast
Хотелиерите: Отворете ресторантите ни или ни платете компенсации | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Хотелиерите: Отворете ресторантите ни или ни платете компенсации

Хотели, театри и училища са изключени от обхвата на новата помощ от 24 лв. на ден за неплатен отпуск
6 446
 Илияна Кирилова

Недоволството от ограничителните мерки, с които влязохме в нов локдаун до 21 декември продължава. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да бъде преразгледана заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, с която се забранява работата на заведенията в хотелите.

"Рестрикциите относно местата за хранене в хотелите реално спират работата и на хотелите, въпреки че те не са официално затворени. Отменят се всички направени резервации за обявения първоначално 3-седмичен период за действие на новите мерки. Причината е, че никой турист не си представя приятната и спокойна ваканция, хранейки се в стаята си, тъй като ситуацията наподобява болничен престой", твърдят хотелиерите. Затова те настояват да се направи изключение за ресторантите и заведенията в хотелите, като им бъде разрешено да отворят, но единствено и само за гостите на съответното място за настаняване.

Формалното незатваряне на хотелите, въпреки реалната невъзможност да работят и да посрещат клиенти при тези условия, води до това, че за сектора на гостоприемството и неговите служители не са предвидени компенсации, както за останалите затворени бизнеси, посочват хотелиерите. Те не могат да се възползват дори от крайно недостатъчната помощ, предвидена за персонала, изтъкват от организацията. Заповедта с икономическите дейности, в които служителите в неплатен отпуск могат да получат 24 лв. на ден компенсация, бе подписана снощи от социалния министър Деница Сачева. От нея са изключени не само хотелите, защото се предполага да работят, но и театрите, които също не попадат в ограниченията. Не могат да търсят компенсация и служители в училищата, които не преподават дистанционно.

Апелираме кабинетът да реши този сложен за хотелиерския бизнес казус, защото в противен случай обричат бизнесите на фалит, а техните служители на трайна безработица, пишат от асоциацията. "БХРА отказва повече да вярва на приказки и обещания. Настояваме да получим подкрепата, каквато заслужава структуроопределящ за българската икономика сектор. И да се реши коя от двете алтернативи ще бъде приложена – ще бъдат отворени само за гости на хотелите заведения в тях или секторът на гостоприемството ще бъде включен в обхвата на предвидените компенсации", завършват писмото си те.

Хотелиери и ресторантьори излизат с различни искания за промяна на мерките от понеделник насам. Представителите на заведенията например се възмутиха, че тях ги затварят, а къщите за гости са пълни за празниците. Сега пък хотелиерите искат да насочат туристическия поток само към себе си. От ситуацията най-печеливши са къщите за гости, тъй като на практика техният бизнес пасва идеално на заповедта на министъра, с която се забраняват групови събирания на повече от 15 души.

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП изплати 22 млн. лева на 2200 затворени фирми

27.01.2021

368
От 1 февруари шлем и шал няма да важат вместо маска

26.01.2021

Обновена

8725 31
Засилват се протестите по света срещу локдауна

26.01.2021

Обновена

4060 18

Коментари

hamel

Хотелиерите: Отворете ресторантите ни или ни платете компенсации

Иначе?

Здравка
снимка на Здравка

Хотелиерите са прави. Не навсякъде има рум сервиз. Хайде закуска иди-дойди, може и меню по избор при невъзможност за бюфет,  някое спретнато сервитьорче ще я донесе в стаята, а вечеря? Ако съм принудена да живея на хотел в чужд град сама повече от седмица, ще развия клаустрофобия от самотно хранене между четири стени.

Здравка
снимка на Здравка

hamel,  ще споделиш ли, твоят приятел хотелиер какво казва за актуалното дередже на варненския туризъм и перспективите за лято 2021?

hamel

Не съм се чувал с него от лятото. Дрънчах му по един въпрос - прати ми СМС - "Не съм в Европа, като се върна, щи дрънна". Не ми дрънна, но ми прати некъф негов служител, имал изпит при мен.

Предполагам, че ще ми се обади за имения ми ден. Той от много години ми дрънчи на тоз ден, всяка година, неприлично рано  - некъде към 10 след полунош 😎

Не ви знам кво си мислите за него в бранша, но аз го познавам от ноо време  (30 + ):

1. Много, ама много умен, човек.

2. Завършил е Втора гимназия, Морското у-ще, талантлив математик и компютърджия.

3. Човек с морални приоритети.

4. Просто красавец - гони 190 см (но аз съм по-убаф!)

Здравка
снимка на Здравка

😄👍

 

AliBabah

Когато същото това правителство си затвори очите и се лиши от 11% ДДС, които да остават в джобовете им, се подсмиваха под мустак и потриваха влажни кунки.

Сега пак недоволни, пак зинали.

Случаен787

Ресторантьорите и хотелиерите вече  прекаляват !

Правителството им  разреши  да работят  коледните, новогодишните празници, руско-сръбската Коледа  и така до към средата на януари. Това им гарантира приблизително половината печалба за сезона.  Борисов преди две-три години  се беше впечатлил от цените им по празниците.

 

 

 

hamel

Г-жо Здравке, беше 93-та година. Таман оптимизирахме академичния състав. Правим катедрен съвет, задачата беше да намалим състава с 60+ процента. Григор, таман беше излязъл от болница, поради хепатит, седим един до друг, както винаги, става и се изцепва - "Моля да ме уволните, аз ще се оправя, но колежката (тя още е на работа), тя е бременна - тя няма опции."

Тва имах предвид в т.3

Е, ако сички капиталисти бяха като него ...

ловkия

Ресторантьорите и хотелиерите вече  прекаляват !

Правителството им  разреши  да работят  коледните, новогодишните празници, руско-сръбската Коледа  и така до към средата на януари. Това им гарантира приблизително половината печалба за сезона.  Борисов преди две-три години  се беше впечатлил от цените им по празниците.

Коя година тва - тая дето си отива ли им е разрешило, или идната ще им разреши?

Сори, че питам така, ма малко ми е мътничко...

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...сития на гладния не вярва...няма как да очакваме един държавен служител да изпита съчувствие към свой сънародник, който не е държавен служител....щом е частник...си заслужава всичките злини на света...и сто тояги на голо са му малко...

 

...друго си е да си хрантутник на държавата...всеки месец да полагаш паницата и да ти сипват с черпака...от общата бака...

 

...преподавателите например...бълват неграмотни студенти..но не им пука...нали си вземат заплатката...

hamel

Какво например? Да им казваме къде се слагат запетаите? А, да - те са ноо англо говорящи!  100 думи?

риболовец 5

  Като не знаят къде се слага запетаята, защо им давате дипломи?

  

Здравка
снимка на Здравка

Щот' таа рабута сас запетайте съ учи ф прогимназиата. 

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Голяма глупост.

Значи, щом нещо не е научено когато е трябвало, няма смисъл да го изискваме в следваща образователна степен ?

Например (има ги такива в Делиормана колкото щеш), ако си успял да се промъкнеш през отделенията и прогимназията без да можеш да четеш и пишеш на български, вече никой не може да иска от теб да си грамотен, така ли ?

 

Да ви го ****** на преподавателската мафия.

hamel

Ами ****** на преподавателската мафия - щом си изнамери мястото за ******. Важното е, че си чист и бял, като уебед

Johnny2965

Не съм и предполагал, че от ресторантьорство толкова се печели! Познати собственици на ресторанти все са ми мрънкали, че печалбата е никаква.

А за безработните готвачи, сервитьори и свързани професии - нямат ли осигуровки срещу безработица?

hamel

Зависи. Здравка ме пита за един мой приятел - ма той почна да купува комплекси в Египет.

Здравка
снимка на Здравка

hamel, благодаря за споделеното с мен в тази тема.👍

 

''А за безработните готвачи, сервитьори и свързани професии - нямат ли осигуровки срещу безработица?''

Осигуровките за безработица зависят от трудовия стаж. Трябва да имаш три пълни години работа ( 36 месеца) за да получиш обезщетение за три месеца. През следващите три години нямаш право на обезщетение. При 20+ години имаш право на 12-13 месеца обезщетение, което е само част от трудовото ти възнаграждение, не съм сигурна, май, че само за годината преди това. И тук важи правилото. Използвал ли си своите 13 месеца ( може и на части за няколко години) пак чакаш три години, така, че не е никак просто. Тези, кото работят сезонна работа трябва да имат непрекъснати девет месеца, за да получат обезщетение от четири месеца, което е 60% от минималната работна заплата, разделено на дните в месеца, но забележи, така формираната дневна ставка се изплаща само за работните дни в съответния месец.

Смятай Джони, ако не те мързи и си помисли как се живее с такива пари, дори да нямаш семейство.

hamel

Идва един път при мен с жена си (доколкото знам - единствената му)  - преди ноо години. Айде, батко Хамеле, да пийм по ено - отиваме в едно кръчме на Черв. площад - два часа пихме и слушахме  - Another day in paradise https://www.youtube.com/watch?v=Qt2mbGP6vFI

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

....много хора се чудят колко се печели от ресторанти...и заведения...да обясня...

 

...има два вида заведения и ресторанти...едните са за парлама...другите наистина разчитат на печалба от клиентите...

 

...първия вид заведения в България...които са парлама в началото на демокрацията бяха повечето...тоест собственика печели от нещо друго, но си имз заведение за престиж...например да си кани приятелите...да демострира, че е важна клечка...аз лично като младеж един месец работих в едно варненско заведение като барман...собственика печелеше от продажба на хазартни машини, но си държеше да има негово си заведение ей тъй както посочих по-горе...издържах само месец...и се нагледах на простотии...например учеха ме лимончето от питиетата да го слагам в чаша с вода...и да го ползвам за питиетата на следващите клиенти...докато лиончето съвсем не започнеше да се разпада в чашата с вода...като почне да се разпада...тогава се реже ново лимонче...

 

...втория вид заведения, които разчитат на собствени сили са главно на българи върнали се от чужбина с някакви пари или взели някакъв голям заем и инвестирали в заведение...те оцеляват само ако са много добри в занаята...и наистина много се стараят за клеиентите...и често са на ръба на оцеляването ...точно тях Винету сега ги цака яко... а онези, които имат заведения само за престиж, тях не ги бърка този лок.даун...

Гласът

те оцеляват само ако са много добри в занаята...и наистина много се стараят за клеиентите...и често са на ръба на оцеляването

👍

hamel

Не ми обяснявай - ти как се позиционира - каза ли им "Ай сиктир?" Каза ли им?

ловkия

Не е работа на университетските преподаватели да учат студентите си на правопис.

Не е работа на треньорите в националния да учат футболистите на дрибъл, двоен пас и как се бие фаул и пр.

Не е работа на треньорите в НВА да учат играчите си как се мета за тройка и как се забива.

Всички тея неща се учат далеееч назад във времето.

Да не говорим, че баш за един кадърен студент нема никво значение дали е наясно със запетайките и междуметията...

 

hamel

Така е. Гледам оня ден  - некво момче, ми то не може да бяга! Не може! Мята си косата, ма спънато! И тва е надежда?И

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Съкращаваме 100 000 централна администрация, съкращаваме още толкоз общинска, служби и хранилки....и пари има в изобилие.Въпросът е къф ще го къдри чиновническият състав?

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...много просто...ще стават санитари и мед. сестри...

 

...майтапа настрана...броя на чиновниците в България е брутален...трябва яка секира, но това Винету няма да го направи, защото няма кой да го преизбере....

SgtTroy
снимка на SgtTroy

Някои ще се пенсионират, други ще се преквалифицират, трети ще емигрират, ще има вероятно и на социални помощи.

 

Как беше за живота - суров и квото там

deqerven
снимка на deqerven

👍

Влез или се регистрирай за да коментираш