Quantcast

Медия без
политическа реклама

В голяма ферма в Добричко пламна птичи грип

В огнището на заразата се отглеждат близо 130 000 кокошки носачки

28 Ноем. 2023

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че е пламнало ново огнище на птичи грип. Неотдавна от вируса бе засегнат друг голям птицевъден обект в Добричко - в село Дончево.

Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в село Дончево, община Добрич, предаде БНР. В птицекомплекса се оглеждат около 180 000 кокошки.

Сега заразата е проникнала в голяма птицеферма в землището на гр. Генерал Тошево, Добричка област, където се отглеждат 129 000 кокошки носачки.

Собственикът на фермата сам е подал сигнал за повишена смъртност на птици, а направените изследвания са потвърдили, че причината е инфлуенца А  - тоест птичи грип.

Директорът на БАБХ е издал заповед за предприемане на мерки - включително умъртвяване на заболелите кокошки и на "контактните" с тях.

Около засегнатата ферема са определени две зони - 3-километрова предпазна, в която попада гр. Генерал Тошево,  и 10-километрова наблюдавана, в чийто обхват влизат с. Снягово; с. Огражден, с. Йовково, с. Кардам, с. Чернооково, с. Писарово, с. Люляково, с. Преселенци, с. Малина, с. Петлешково, с. Присад, с. Пленимир, с. Равнец, с. Дъбовик, с. Къпиново.

Извършва се проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.  по.

Поредното огнище пламва точно когато започнаха да се облекчават ограниченията за търговия по фермерските пазари заради предишни случаи на поразени от птичи грип стопанства.

Българската агенция по безопасност на храните актуализира мерките за контрол на предлаганите на територията на пазарите в страната живи животни и храни.

Важно

Болестта, която е смъртоносна за птиците, не носи риск за хората. 

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на птичи грип, не са опасни за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.