Медия без
политическа реклама

Опасен ли е за човека птичият грип по кравите

СЗО все още смята H5N1 за нисък риск, но очаква разпространението му по добитъка в цял свят

15 Май 2024
ЕПА/БГНЕС
Засега изглежда, че кравите карат леко вируса.

Готов ли е добрият ни стар познайник H5N1 да започне да се предава от човек на човек? H5N1 е птичи грип и поради това доскоро интересуваше само птицефермите. Напоследък обаче вирусът приближи опасно до човека - засяга крави и други бозайници, включително морски, домашни котки и диви животни, които обичат да се въртят около населени места като лисиците.

В САЩ в последните месеци се разрази истинска епидемия от птичи грип по кравите - засегнати са милиони животни, поради което значително се увеличиха и хората, които са в контакт с вируса. Той обаче все още представлява нисък риск за човека, като е известен само един случай на заразен, регистриран преди месец в Америка. Какво трябва да знаем по въпроса?

В последните години, обобщава СЗО, H5N1 се разпространява широко сред диви птици, домашни птици, бозайници, а сега и сред кравите. От 2021 г. насам има 28 известни случая на заразени хора, но нито веднъж не е документиран случай на предаване от човек на човек. В САЩ епидемията вече обхваща 36 стада в девет щата и има предупреждения, че прехвърлянето му върху добитък трябва да се очаква и в други страни, тъй като вирусът очевидно се разнася от мигриращи птици. Смята се, че разпространението от крава на крава може да се случва при контакт със сурово мляко, макар че учените все още не са установили точно как се случва предаването на вируса сред добитъка.

Въпреки че разпространението на H5N1 сред дивите животни е тревожно, вирусът не се смята за силно опасен за човека. Смъртността е 52% сред известните случаи на заразяване, а те са 882 между януари 2003 и декември 2023 г. Освен това с годините вирусът изглежда става по-малко патогенен, тъй като хората го карат по-леко, често даже без проява на симптоми.

Единственият известен случай на заразен човек вероятно се дължи на контакт с добитък във ферма - човекът е работник във ферма за млечни крави в Тексас. "Тревогата сред научните среди и здравните власти нараства", казва д-р Грегъри Полънд, директор на групата за разработване на ваксини към авторитетната Мейо Клиник в САЩ. Полънд сравнява нарастващото ниво на разпространение на вируса сред животните на "тътена преди земетресение". Засега обаче СЗО продължава да вижда нисък риск за общественото здраве и нисък до умерен за хора, контактували със заразени животни.

Грипният вирус непрекъснато еволюира и е ясно, че преди две години сегашният щам на птичия грип направи скок в развитието си, казват от института Рослин в Единбург пред "Гардиън". След като вече е толкова разпространен сред кравите в САЩ, вирусът има много по-директен път за заразяване на хора и за мутиране до пандемия, казват шотландските учени.

Екипът от учени в Рослин има за задача да изолира конкретните промени във вируса, които му позволяват да заразява крави, и след това да тества тези мутации върху човешки клетки в лабораторни условия. Крайната цел е да се направи прогноза доколко вирусът става по-опасен за хората и за животните, с които живеем в близост.

В момента в САЩ над 220 човека са под наблюдение, а 30 са или тествани за птичи грип. Много повече обаче са били в контакт с болни животни, затова е важно всички те да бъдат изследвани и наблюдавани, и при нужда да получат лечение, каза преди дни на редовния си брифинг Тедрос Гебрейесус, генерален директор на Световната здравна организация.

 

Може ли да се заразим от мляко и месо

Властите в САЩ следят телешкото по магазините, като засега не е установена положителна проба. Предстои да се направят тестове, за да се установи при каква температура се унищожава вирусът в месото.

Правят се редовни проби и на млечни продукти, включително бебешки, като тук също не е открито нищо опасно. В 20% от пробите на пастьоризирано мляко, направени на 297 продукта в 38 щата, бяха открити следи от птичи вирус, но във всички случаи вирусът е бил убит от пастьоризацията, т.е. смята се, че опасност за населението през млечните продукти няма.

H5N1 е засечен в сурово мляко в САЩ, но предварителни тестове показват, че пастьоризацията го убива. СЗО препоръчва по принцип да се консумира само пастьоризирано мляко, като препоръката важи за всички държави. Има обаче сирена и кашкавали, които се произвеждат от сурово мляко, тъй че човек може да повиши бдителността си, ако има притеснения. Все пак, до този момент не е известен случай на заразен след консумация на сурово мляко.
 

Готови ли сме за нова пандемия

САЩ и Великобритания вече се готвят за посрещане на нова пандемия. Великобритания миналата година проигра варианти за снабдяване с ваксини при усложняване на обстановката, а САЩ имат резерв от четири типа противогрипна ваксина, които могат донякъде да дадат защита и срещу птичия грип.

Добрата новина е, че потенциална нова пандемия би следвало да ни хване подготвени. Светът, ако не и България, вече показа, че може да разгърне невероятна по мащабите си имунизационна кампания в сравнително кратки срокове - до този момент са поставени 13 млрд. дози ваксина против COVID-19, което покрива около 70% от населението на планетата. За сравнение, в разгара на епидемията от свински грип през 2009 г. бяха произведени около 3 млрд. ваксини. Според Американския център за контрол и превенция на заболяванията, има две ваксини срещу сходни щамове на грипния вирус, които могат да бъдат доставени в рамките на седмици. Производителите също имат задължения да адаптират ваксините си с актуалните щамове.

С вирусите обаче не може да минем и без лоша новина. Ваксини срещу птичи грип се разработват от години, но учените казват, че те са голямо предизвикателство в сравнение с обичайните противогрипни ваксини, които получаваме всяка година. Проблемът е, че тези ваксини дават адекватна имунна реакция само при големи дози - разработката на френската компания "Санофи" например е 90 микрограма, което е шест пъти повече от обичайната грипна ваксина. Това доста ще затрудни производителите, ако се наложи да произведат голямо количество ваксини за кратък срок от време. Все пак, ковид пандемията даде голям тласък на новите поколения ваксини от типа иРНК, които разчитат на доста по-модерни технологии.

Като се има предвид, че към момента птичият грип все още се разпространява главно сред животни, има идея да се предотврати пандемия сред хората и чрез масова ваксинация във фермите, макар че учени са скептични, че това ще произведе голям ефект, тъй като огромна част от циркулацията на вируса е сред диви животни.

Потенциална опасност е кравите да станат постоянен резервоар за вируса, защото това ще му даде повече възможности да се адаптира за прехвърляне към човека. За друга опасност подсказват данни, че вирусът може да прескача от крава на птица и обратно - това му дава възможност да се разпространи в много широки територии.

Птичият грип може да убива много видове бозайници, но повечето заразени крави не развиват сериозна симптоматика. Това на свой ред поражда опасността никой да не знае, че едно животно е заразено, ако не го тества. Освен това, една крава може да е носител на няколко вида грипни вируси, които с времето да си обменят генетичен материал и да се стигне до мутация, която да зарази по-лесно човек, се посочва в една статия на сп. "Нейчър".

Ключови думи:

птичи грип

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?