facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Отново се появи птичи грип в България

Близо 6000 патици в засегната от болестта във ферма в Пловдивско ще бъдат избити
1579
 Илияна Кирилова

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи, че е регистрирано огнище на инфлуенца по птиците във ферма за патици в гр. Раковски, Пловдивска област.  Това е първи потвърден случай за 2020 г. 

"Националната референтна лаборатория към НДНИВМИ потвърди огнище на високопатогенна Инфлуенца H5N8 в животновъдния обект, където се отглеждат 5830 патици-мюлари от четири възрастови групи. Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в животновъдния обект под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009", посочван от БАБХ  .

Определени са 3-километрова предпазна зона (гр. Раковски) и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект (общ. Брезово - с. Отец Кирилово, с. Драганово, с. Борец, с. Пъдарско, общ. Раковски – с. Момино село, с. Стряма, с. Шишманци, с. Болярино общ. Калояново – с. Главатар, общ. Марица – с.Ясно поле, с. Манолско Конаре, с. Трилистник).

В трикилометровата зона има общо 25 ферми с птици  (136 669 патици-мюлари ), а в 10-километровата зона - 167 349 патици  и 127 550 кокошки.

В тези зони търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол; забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици; забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.

 

Последното огнище на птичи грип заболяването в България беше регистрирано през април 2019 г.

 

"Огнища на същия щам високопатогенна Инфлуенца H5N8 на територията на Европа се регистрират от края на 2019 г. Обявени са 31 огнища при домашни птици - в Полша 20 ферми и задни дворове; в Словакия 3 лични стопанства; в Унгария 4 огнища; в Румъния 2, в Чехия и Украйна по 1", информира прессъобщението на БАБХ. В тази връзка ръководството на агенцията  уверява:  

"В страната се изпълнява засилен надзор в птицефермите. Това е наложено още през 2018 г. със сътрудничеството на индустрията, в резултат от кризата с Инфлуенца през последните години. Надзорът цели ранно откриване и бързо отстраняване на инфектирани птици, поддържане на здравословен статус в птицефермите. Със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 23 януари 2020 година беше наложено привеждане в състояние на повишена епизоотична готовност на всички региони в България по отношение на болестта Инфлуенца по птиците. Забранено беше отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории, проведени бяха срещи с представители на индустрията на водоплаващите и кокошевите птици, провежда се информационна кампании за собствениците на домашни птици, ловците, ветеринарномедицинските специалисти за спазване на мерките за биосигурност, и за незабавно уведомяване на ветеринарен лекар или кмета при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност".


 

 

 

 

Ключови думи:

птичи грип, инфлуенца, БАБХ
13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Агенцията по храните откри фалшиво сирене

03.02.2020

2279 16
В Ловешко има нови 7 случая на африканска чума по свинете

15.01.2020

956 2
Агенцията по храните залови 21 тона заразено птиче месо

24.12.2019

768

Коментари

bD

Народът да не се притеснява !  Даже епидемията да достигне размерите на домуз инфлуенца, цената на пилешкото няма да се увеличи.

Дъбест

Потвърждават се предположенията от преди около половин година, че след африканската чума по свинете ще се намери предлог и за друга болест по някои от отглежданите за търговия домашни животни - я луда крава, я превъртяло агне, я птичи грип.
Целта още тогава беше написана - да се пробутат 30 и повече годишните резерви на съответното месо в  някои европейски държави, при това със солидна печалба от продажби.

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Може би е време да редактиме Яворов:

 

То беше мор, то беше чума ...

dream team
снимка на dream team

Не беше мор, беше герб.

dream team
снимка на dream team

домашни, диви и други птици

Интересно какви са тия "други" птици?

И като как си представят, че ще забранят "придвижването" на дивите птици? 

За "другите" не смея и да питам.

Дъбест

Е как какви са другите птици?

Щом избран от народа депутат може да прочете римско седем като Ви ай ай, какво е учудващото, че в българската фауна има и други птици?

 

aporist

Rarae Avises.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

''Другите'' птици ще да са от вида ''Meleagris gallopavo''.По-известен в Територията като ''Мисиркос Репортеркос''И ''Пипнес за мускулес''.Мда.....трлю-трлю-трлю......

peniko

1во бяха овцете и козите в Странджанско, после прасетата в Русенско, сега птиците в Пловдивско.....накрая хората в Софийско

aporist

А  ако са в предния двор хваща ли ги грипа? Щот преди 3 г едни мургави вируси, в 2ч през нощта се опитаха да ми поразят пуйките. Да, ама не, аз чувам по-добре от кучето. Грабнах резачката и тя като каза хЪррррр... вирусите прескочиха обратно на улицата.

segal

Патки. Уиски с мед нямат ли? 

Jordan_13 2

Познайте дали нема да пламне цяла България;))) След това "лудата крава";))) Той ще спомогне короната да мутира, за да може в България да почне да се предава по 10 различни нови начина;))) 

aporist

Лудата крава е ретро. Може би луди домашни зайци.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×