Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фермерските пазари са отново отворени

Все още обаче има ограничения за продажбата на яйца, птиче месо и живи птици

18 Ноем. 2023Обновена
EPA/BGNES
Фермерските пазари пак са отворени с някои изключения

Българската агенция по безопасност на храните актуализира мерките за контрол на предлаганите на територията на пазарите в страната живи животни и храни.  Разрешава се организирането и провеждането на пазари за всички видове животни, с изключение на свине и птици, включително и екзотични птици. Разрешава се продажбата на храни от животински произход, но остава забраната за продажба на яйца, месо от птици и живи птици.

Това става, след като преди два дни фермерските пазари бяха затворени заради епидемията от птичи грип, което предизвика недоволството на фермерите. Сега млечните продукти отново могат да се предлагат по пазарите, разрешена е и продажбата на термично преработени продукти от птиче месо, предназначени за директна консумация.

Продължава засиленият контрол на пазарите за спазване на наложените мерки, като при констатиране на нарушения на забраните инспекторите на БАБХ ще предприемат административни мерки, предвидени в националното законодателство, предупреждава агенцията.  При промяна на епизоотичната обстановка в страната мерките ще бъдат актуализирани своевременно.

„Облекчихме мерките за продажба на храни от животински произход на фермерските пазари. За всички, които участват на фермерските пазари беше „адски“ неприятно това решение за една седмица да бъдат затворени“. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на специализираното изложение „Дунавски овощари“ 2023 г. в Русе, в което се представят производители на плодове, зеленчуци, мед, ядки, вино и др. Той обясни, че решението за облекчаване на мерките е взето след консултации с всички епидемиолози в страната и след направени над 300 хил. проби с отрицателен резултат.

Министърът припомни, че в рамките на 20 дни възникнаха 7 огнища на инфлуенцата по птиците в страната. “Вирусът не е опасен за хората, но има потенциал за пренасяне“,  каза той и поясни, че струпването на фермери на едно място е предпоставка за това, тъй като от един заразен човек всички стават преносители. Под забрана за продажба на фермерските пазари остават живи птици, вкл. екзотични, птичи продукти и свине.

Министър Вътев обясни, че със забраната се е създало напрежение в сектора. „Има много хора, които живеят точно от тази дейност. Те си произвеждат продукцията и я реализират на фермерските пазари”, каза още той.

Ситуацията с разпространението на птичи грип у нас се влошава драматично. На извънреден брифинг в агроминистерството бе съобщено, че огнища на заболяването има във ферми из цялата страна, в които се отглеждат една пета от кокошките носачки.