Quantcast
Финансовото министерство даде заден за наредбата за касовите апарати | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Финансовото министерство даде заден за наредбата за касовите апарати

Отменят се изискванията към софтуерите за управление на продажбите - т.нар. СУПТО
5 041
 Илияна Кирилова

След двегодишни спорове, пренаписвания, отлагания и работни дискусии финансовото министерство оттегля голяма част от разпоредбите на прословутата Наредба 18 за касовите апарати и начина на отчитане на продажбите. Отменят се изискванията към софтуерите за управление на продажбите - т.нар. СУПТО, чието изпълнение предизвика най-големи главоболия на фирмите и програмистите.

Според съобщението на МФ това се прави "във връзка с обществения отзвук, възникнал в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез СУПТО и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19". 

От ведомството поясняват, че преди в наредбата да бъдат променени голяма част от разпоредбите, се налагат изменения в Закона за ДДС. Това обаче ще стане наесен, защото депутатите излязоха в едномесечна лятна почивка.

В същото време днес бяха обнародвани поредни промени в печално известната наредба, с които се удължават сроковете, в които компаниите трябва да изпълнят изискванията за отчитане към НАП - например срокът за СУПТО се удължава със 7 месеца. 

Наредба 18 се превърна в най-мразения от бизнеса нормативен акт, защото налага скъпоструващи и трудноизпълними технически изисквания към софтуерите на почти всички фирми в България. Две години поред браншови организации и програмисти преговаряха с НАП как разпоредбите да бъдат направени изпълними от бизнеса. Едва сега финансовото министерство и правителството признават, че са създали неимоверна административна тежест за стопанските субекти в желанието си да извадят на светло оборотите на ресторантьорския и търговския сектор. 

Не е ясно обаче какво ще правят фирмите (предимно големите), които вече са вложили десетки и дори стотици хиляди левове, за да преработят софтуерните си системи според изискванията за СУПТО. Не са малко и случаите, в които компании, най-вече с чуждестранни собственици, са се отказали да работят на българския пазар заради сложната регулация.

Ключови думи:

Наредба 18, СУПТО

Още

Новите депутати напират за данъчни промени без разчети

23.04.2021

МИЛА КИСЬОВА

4161
Цели сектори скоро ще изхвърлят касовите апарати

14.01.2021

МИЛА КИСЬОВА

13296
Съдът отмени разпоредби в печалната наредба за касовите апарати

21.11.2020

МИЛА КИСЬОВА

2625