Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фалитите сред български фирми са се увеличили през 2021 г.

Държавните помощи имат "зомби" ефект - държат част от бизнеса на изкуствено дишане, предупреждават експерти

Pixabay

Фалитите в българския бизнес са се увеличили с 5,74% през 2021 г., като очакванията са този процент значително да се повиши през 2022 г. 

Това показва годишното проучване на несъстоятелността в Централна и Източна Европа за 2021 г. на компанията за кредитно застраховане и управление на риска "Кофас". Според анализа, намалените държавни помощи, увеличените цени на енергийните ресурси и нарушените вериги за доставка са сред факторите, които оказват и продължават да оказват негативно влияние на бизнеса.

През първата година на ковид-пандемията - 2020 г., икономическият растеж в региона спадна с 4% при ръст от 4% през 2019 г. и всички страни от ЦИЕ отбелязаха рецесии, припомнят анализаторите. Въпреки това, фалитите отбелязаха намаление през 2020 г. благодарение на мащабните мерки за подпомагане във всички страни.

„Премахването на мерките за подпомагане на бизнеса доведе до естествено увеличение на ръста на несъстоятелността в региона. Не бива да забравяме, че пред икономиките съществува ново предизвикателство – последиците от руско-украинската война. Очакваме увеличение на несъстоятелността през следващите тримесечия, като конфликът на Изток може да направи процеса още по-бърз“, коментира Румен Шиков, риск мениджър в "Кофас България".

                                                     Несъстоятелността в Централна и Източна Европа

За анализирания период (2019 г. – 2021 г.) икономическата ситуация в България отбеляза значителна динамика - от икономика, силно стимулирана от частно потребление и нарастващи доходи, до пълно блокиране и ограничено търсене в някои сектори. Рестриктивните мерки от правителството по време на COVID вълните са сред основните фактори, повлияли на броя фалирали компании, се посочва в анализа.

Рискът от несъстоятелност остава значителен при високо задлъжнелите и новообразуваните фирми. Предприятията с по-нестабилни бизнес модели също са застрашени в настоящата ситуация на нарастващи постоянни разходи.

„Подобно на останалите икономики в ЕС, в България също наблюдаваме „зомби“ ефекта от държавното финансиране, което поддържа дружествата на „изкуствено дишане“. В момента геополитическото напрежение се увеличава заедно с волатилността на цените на основни продукти като петрол, газ и електроенергия. Това със сигурност ще окаже влияние върху оценките ни за следващата година“, допълва Румен Шиков.

Секторите с най-голям дял на фалити в България през 2021 г. са дейности в областта на личните услуги, строителство и недвижими имоти, търговия, бизнес услуги (с изключение на финансовите), облекла. В тези сектори фирмите са засегнати в най-голяма степен от забавени плащания, непокрити разходи по време на ковид-блокирането, намаляло търсене, недостатъчни инвестиции и достъп до финансиране.

Сектори, които бележат устойчиво развитие въпреки COVID вълните, са тези с традиционно по-висока добавена стойност или такива, които въпреки намаляването на обемите, успяха да компенсират недостатъчното търсене в една от бизнес линиите с увеличение в други, посочват от "Кофас". Сред тях са фирмите от автомобилната индустрия, телекомуникационните услуги, електротехника и електроника, алкохолни напитки.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?