Quantcast
ЕБВР: Слабата ваксинация спъва българската икономика | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

ЕБВР: Слабата ваксинация спъва българската икономика

Съседките Турция, Гърция и Румъния ще имат много по-бърз ръст на БВП
2 199
 Илияна Кирилова

Ниското ниво на ваксинация намалява възможностите за икономически растеж на България. Това обяви Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в последния си доклад Регионални икономически перспективи, в който банката понижава прогнозата си за ръста на БВП за тази година на 4.2%. През юни прогнозата на ЕБВР за ръст на брутния вътрешен продукт на страната бе за 4.5%.

"Колебанието за ваксиниране срещу Covid-19 води до бавни темпове на покритие и невъзможност да се прекъсне връзката между увеличаващия се брой заразени и нарастващите нива на смъртност и крие рискове в бъдеще", посочва главният икономист на ЕБВР Беата Яворчик. Според доклада другият риск пред страната ни е продължаващата политическа криза.

Банката отбелязва, че макар през първата половина на 2021 г. БВП да се е разширил с 3,1%, инерцията на възстановяване се е забавила през второто тримесечие. Частното потребление се е ускорило на фона на облекчените мерки около пандемията и силния ръст на заплащането, но нивото на инвестициите остава слабо - около 7% под предкризисните нива.

Износът на стоки се е възстановил до по-голяма степен през второто тримесечие на 2021 г. след срива през същия период на 2020 г. Износът на услуги се е увеличил с 45%, което обаче не е било достатъчно да се достигнат предкризисните нива.

Като цяло за 37-те страни в Европа банката повишава прогнозата си за 2021 г. до ръст от 5,5% - с цели 1,3 процентни пункта над прогнозата от юни и това се дължи на силното представяне през първото полугодие.

Прогнозата за растежа на Турция е до 9% за тази година, благодарение на възстановяването след блокадите и бума в износа, подкрепен от слабата лира. За Гърция банката очаква БВП да се увеличи с цели 7,0% през тази година, което е с 3,0 пр.п. по-високо от прогнозата през юни. Очакванията за Румъния за 2021 г. също са подобрени спрямо предишния доклад - икономиката ще се разшири с цели 7,2% (6,0% през юни). 

Още

Какви са новите срокове на ковид сертификатите

25.01.2022

Екип на Сега

7225
Ваксинационният провал на властите отива на съд

25.01.2022

10560
България отбеляза нов рекорд - 11 181 новозаразени с ковид за ден

19.01.2022

Обновена

7145