Медия без
политическа реклама

Държавни фирми си играят на криеница с Мая Манолова

Депутатите решиха да привикат министрите на енергетиката и регионалното развитие

27 Апр. 2021Обновена

Големи държавни дружества, попаднали във фокуса на проверките на оглавяваната от Мая Манолова парламентарна комисия по ревизията, отказват да съдействат и бойкотират работата на депутатите. При изпратени 26 писма с въпроси до различни дружества комисията е получила само 4 отговора.

Заради затруднения достъп до информация комисията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от държавни органи и фирми с над 50% държавно участие взе решение да привика представители на фирмите и ресорните министри в оставка, така че да могат да бъдат зададени въпроси както за достъпа до данни, така и по същество. 

Голяма част от заседанието на комисията днес мина в пререкания след неуспешния опит на част от депутатите миналия петък да се срещнат с изпълнителния директор на "Булгартрансгаз". 

"До днес сме получили три писма - от финансовото министерство за изразходваните средства с постановления на кабинета, от фирма "Монтажи" и от държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите", съобщи пред членовете на комисията Манолова.

От "Монтажи" ЕАД (дружество под шапката на "Държавната консолидационна компания", което получи 500 млн. лв. за спешен ремонт на язовири) са информирали комисията, че не могат да предоставят изисканата информация в посочения срок. "От писмото не става ясно кога могат да бъдат предоставени данните", коментира Манолова.

По време на заседанието се разбра, че писмо е пратила и "Булгартрансгаз". В него отново се съобщава, че дружеството има проблем да сканира исканите документи, които възлизат на 1 млн. страници.

"Страниците пораснаха от 150 000 на 300 000, на 800 000, сега минаха милион", коментира Манолова. В писмото се изтъква и че е нужно изрично разрешение от министъра за предоставяне на информация. "Те ни се подиграват", коментира Калоян Янков от "Демократична България".

Заради отказа на дружествата да съдействат комисията реши да покани на заседание утре министрите на енергетиката и регионалното развитие в оставка Теменужка Петкова и Петя Аврамова, както и ръководството на две от дружествата в списъка с приоритети на комисията - "Булгартрансгаз" и "Автомагистрали". С тях ще бъде обсъдени и въпроси по същество от дейността на фирмите.

Народните представители ще изхождат от вече правени питания и проучвания в предходния парламент и други публични данни за проблеми в работата на двете дружества. Въпроси ще могат да задават и журналисти, реши комисията.

 

ЦИРК

"С вашите действия с влизането в "Булгартрансгаз" вие приключихте тази комисия. Създадохте рекетьорско-предизборна групировка", коментира Маноил Манев от ГЕРБ.

"Ние отидохме на среща в "Булгартрансгаз" по покана на директора, за да уточним как ще се предоставя информацията. Но вместо това той се скри под полата на министъра, която го пазеше, сякаш е направил нещо лошо", репликира Калоян Янков.

В залата се стигна и до цитиране на песен с текст "Кради, кради пари, не му мисли". 

Скандал в комисията по ревизия: Депутати се надвикват заради "Булгартрансгаз".

Posted by вестник Сега on Tuesday, April 27, 2021
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

ОЩЕ ОТ ИКОНОМИКА

В американската ТЕЦ "Марица Изток 3" остават само 35 души

08 Юли 2024

"Булгаргаз" спира да плаща на турската "Боташ"

11 Юли 2024

Магистрала "Хемус" ще ни излезе златна с индексациите

11 Юли 2024

Зрее скандал в БНБ заради подуправителя Андрей Гюров

09 Юли 2024

Цените на бензина в Русия рязко скочиха

06 Юли 2024